3 ιδέες για να αλλάξεις την κουζίνα σου

0

Η κουζίνα στο σπίτι είχε πάντα πολλαπλές λειτουργίες. Για να είναι εργονομική, άνετη, όμορφη και να ανταποκρίνεται σε όλα όσα ζητάτε από αυτήν, βρείτε τη διάταξη που θα αναδείξει τέλεια τις αναλογίες της.

Ευθύγραμμη διάταξη σε έναν τοίχο 
Συνηθίζεται σε μικρά σπίτια. Η σειρά που ακολουθείται είναι η εξής: ντουλάπια στο επάνω και στο κάτω μέρος και συνήθως δίπλα στο νεροχύτη, το πλυντήριο πιάτων. Σε μια άκρη τοποθετείται το ψυγείο κι ένα μεγάλο ντουλάπι για τρόφιμα. Στο άλλο άκρο του τοίχου τοποθετούνται οι εστίες μαγειρέματος για να μένει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος για τον πάγκο εργασίας.

Για λόγους οικονομίας ο φούρνος θα πρέπει να είναι στο κάτω μέρος του πάγκου. Ο πάγκος ανάλογα με τις διαστάσεις του τοίχου μπορεί να είναι μικρός ή μεγάλος. Ο νεροχύτης τοποθετείται συνήθως κάτω από το παράθυρο και αποτελεί μέρος του πάγκου εργασίας. Τι πρέπει να προσέξετε; Τη σωστή διάταξη εστιών, νεροχύτη, φούρνου και ψυγείου, ώστε η δουλειά να γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Διάταξη σε σχήμα L
Στη διάταξη αυτή τα έπιπλα είναι τοποθετημένα σε δύο τοίχους κάθετους μεταξύ τους. Η διάταξη αυτή επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε πλήρως με ντουλάπια τον ένα τοίχο, εφόσον κάτι τέτοιο δένει αρμονικά με το σύνολο. Συνήθως οι αρχιτέκτονες υιοθετούν αυτή τη λύση σε περιπτώσεις που οι κουζίνες είναι μικρές. Η διάταξη των ηλεκτρικών συσκευών είναι θέμα μελέτης.
Η πιο συνηθισμένη λύση είναι φούρνος, νεροχύτης και εστίες στην πλευρά με τον πάγκο, ενώ το ψυγείο στην άλλη πλευρά. Στα ντουλάπια θα χρειαστούν περιστροφικοί μύλοι, ώστε να εκμεταλλευτείτε όλο το χώρο και παράλληλα να διευκολύνεται το άνοιγμα και το κλείσιμο.

Διάταξη σε σχήμα U
Η χαρά της νοικοκυράς! Αρκεί βεβαίως να υπάρχει ο ανάλογος χώρος. Η συγκεκριμένη διάταξη προσφέρει πολλές επιλογές στην τοποθέτηση των ηλεκτρικών συσκευών και συγχρόνως ευκολία κινήσεων, λειτουργικότητα και εργονομία. Το μόνο σημείο που πρέπει να προσέξετε εφόσον υιοθετήσετε αυτήν την επιλογή είναι να υπάρχει πολύ καλός φωτισμός και η πλευρά που δεν έχει ντουλάπια να είναι ανοιχτή στο χώρο. Γιατί το λέμε αυτό;
Σε περίπτωση που μια τέτοια διάταξη κουζίνας φτιαχτεί σε ένα μικρό δωμάτιο, το οποίο επικοινωνεί με το υπόλοιπο σπίτι με μια πόρτα, τότε μόλις μπαίνεις μέσα στην κουζίνα θα έχεις μια πολύ κλειστοφοβική αίσθηση. Στο κέντρο του U μπορεί να τοποθετηθεί η καθημερινή τραπεζαρία.

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.