8 κόλπα που θα σας εξοικονομήσουν πολλά χρήματα όταν πάτε για ψώνια

0

Πιθανότατα υπήρξαν φορές που πήγατε σε ένα κατάστημα για να αγοράσετε 1 ή 2 πράγματα και καταλήξατε να γεμίζετε το καλάθι σας μέχρι το πάνω. Αυτό συμβαίνει γιατί τα καταστήματα ξέρουν πώς να σε δελεάσουν με την ωραία μουσική τους και τη διάταξη των διαδρόμων. Επίσης, πολλά καταστήματα βάζουν το τμήμα λουλουδιών τους κοντά στην είσοδο, ώστε ο κόσμος να αισθάνεται αμέσως καλά και να έχει μια τόνωση της διάθεσης. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι διάδρομοι γίνονται επίσης μεγαλύτεροι για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σπρώχνουν μεγάλα καροτσάκια αγορών που τους κάνουν να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα από όσα χρειάζονται.

Πιείτε νερό πριν πάτε για ψώνια

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Twente στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι το να πίνετε πολύ νερό πριν πάτε για ψώνια μπορεί να είναι καλό για τις δαπάνες σας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γεμάτη κύστη και η προσπάθεια να την ελέγξουν βοηθά επίσης τους ανθρώπους να ελέγξουν την επιθυμία τους να αγοράσουν περιττά πράγματα. Ίσως βιάζονται να φύγουν και να φτάσουν στην πλησιέστερη τουαλέτα και γι’ αυτό αγοράζουν μόνο τα πράγματα που πραγματικά χρειάζονται.

Χρησιμοποιήστε κολλαριστά χαρτονομίσματα

Μια άλλη μελέτη έδειξε μια σχέση μεταξύ της μεταφοράς φρέσκων, κολλαριστών χρημάτων με λιγότερα έξοδα. Τα παλιά και βρώμικα χαρτονομίσματα κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ότι πρέπει να τα ξεφορτωθούν και επομένως να αγοράσουν επιπλέον αντικείμενα. Από την άλλη πλευρά, τα ολοκαίνουργια χρήματα τους κάνουν να νιώθουν πιο δυνατοί και προσπαθούν να τα κρατήσουν στο πορτοφόλι τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν είναι δυνατόν.

Μην είστε πολύ φιλικοί με τους πωλητές

Ενώ βγαίνετε έξω για να αγοράσετε ρούχα, συχνά σας υποδέχεται ένας πωλητής που θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει με ό,τι ψάχνετε. Στην προσπάθειά τους να είναι καλοί στη δουλειά τους, μπορεί να σας προσφέρουν επιπλέον επιλογές. Σε αυτήν την περίπτωση, αντί να αγοράσετε το μόνο πράγμα που θέλατε στην αρχή, μπορεί να καταλήξετε να βρείτε άλλα πράγματα που σας αρέσουν επίσης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί επίσης να αγοράσετε κάτι από υποχρέωση προς το άτομο που σας βοήθησε τόσο πολύ και σας έδειξε όλες αυτές τις επιλογές.

Μην χρησιμοποιείτε μεγάλο καλάθι αγορών

Φανταστείτε να βρίσκεστε μέσα σε ένα μεγάλο κατάστημα όπου υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιλογές για να αγοράσετε. Το να έχετε ένα καλάθι αγορών φαίνεται λογικό μόνο σε περίπτωση που βρείτε πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα σας. Ωστόσο, αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να καταλήξετε να ξοδέψετε περισσότερα από όσα σχεδιάζατε αρχικά και να αγοράσετε πράγματα που δεν χρειάζεστε πραγματικά. Έτσι, αντί για ένα καρότσι, πιάστε ένα μικρότερο καλάθι ή χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να μεταφέρετε τα πολύ λίγα πράγματα που πραγματικά χρειάζεστε.

Το να φοράτε ψηλά τακούνια μπορεί να βοηθήσει

Όσοι απολαμβάνουν να φοράνε ψηλοτάκουνα παπούτσια, ίσως χρειαστεί να αρχίσουν να τα φοράνε όταν ψωνίζουν. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Brigham Young διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που φορούν τακούνια επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισορροπίας τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα αγοράσουν ένα προϊόν μεσαίας κατηγορίας αντί για ένα υπερτιμημένο αντικείμενο.

Αφήστε τις πιστωτικές και χρεωστικές σας κάρτες στο σπίτι

Αυτό μπορεί να φαίνεται αντισυμβατικό στην εποχή που ζούμε, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να ξοδέψετε περισσότερα όταν πληρώνετε με κάρτα. Όταν βγάζετε τα μετρητά από την τσέπη σας, βλέπετε ακριβώς πόσα χρήματα έχετε και σαν θυμίζουν ότι δεν θέλετε να τα ξοδέψετε όλα.

Απολαύστε μια μέντα ενώ ψωνίζετε

Τα καταστήματα χρησιμοποιούν συχνά τη δύναμη της όσφρησης για να προσελκύσουν πελάτες και να τους κάνουν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα σκόπευαν. Για παράδειγμα, τα βενζινάδικα που έχουν αυξήσει τη μυρωδιά του καφέ βλέπουν αύξηση στις πωλήσεις καφέ τους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να πέσετε θύματα αυτού του κόλπου είναι να πιπιλίσετε μια μέντα ή να μασήσετε τσίχλα μέντας αμέσως πριν πάτε για ψώνια. Η μυρωδιά της μέντας μπορεί να εμποδίσει τη μυρωδιά ενός καταστήματος και επομένως να κρατήσει τα έξοδά σας υπό έλεγχο.

Επιλέξτε το πιο πολυσύχναστο κατάστημα

Φανταστείτε να βρίσκεστε σε ένα γεμάτο κατάστημα με πάρα πολύ κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε καλή οπτική επαφή με τις βιτρίνες και τα προϊόντα. Αυτό θα σας εμποδίσει να αγοράσετε πράγματα που ποτέ δεν είχατε σκοπό, αφού πολλά από αυτά δεν τα καταφέρετε να τα δείτε. Από την άλλη πλευρά, το να βρίσκεστε σε ένα άδειο κατάστημα δίνει την ευκαιρία να περιηγηθείτε, να δοκιμάσετε και τελικά να αγοράσετε περιττά πράγματα. Έτσι, την επόμενη φορά βάλτε στόχο να ψωνίσετε σε ένα πολυσύχναστο κατάστημα για να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα.

 

 

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.