«Έφυγε» από τη ζωή η πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Zaha Hadid

1

O κόσμος της αρχιτεκτονικής είναι πλέον πολύ φτωχότερος. Η Ζaha Hadid, η διάσημη αρχιτέκτονας που είχε σχεδιάσει ορισμένα από τα πιο ξεχωριστά κτίρια σε όλο τον κόσμο -ανάμεσά τους το υδάτινο κέντρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου- και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 65 ετών.

Η Hadid γεννήθηκε στη Βαγδάτη τον Οκτώβριο του 1950 και υπήρξε μέρος του πολύ σημαντικού αρχιτεκτονικού ρεύματος του Λονδίνου, πόλη όπου άνοιξε το δικό της γραφείο το 1980. Το 2002 κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης ενώ το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Pritzker.
Η ανακοίνωση της εταιρείας της λέει χαρακτηριστικά πως «Η Zaha Hadid ήταν η σπουδαιότερη γυναίκα αρχιτέκτονας στον κόσμο», ενώ ο αρχιτέκτονας Graham Morrison δήλωσε: «Ηταν τόσο σπάνια που δεν υπάρχει καμία άλλη σαν κι αυτή.  Δεν χωρούσε πουθενά κι αυτό το λέω με την καλή έννοια. Είχε τον δικό της κόσμο και ήταν μοναδική».

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.