Αυτό το δροσιστικό γκασπάτσο αγγουριού είναι εμπνευσμένο από ajo blanco, μια παγωμένη σούπα αμύγδαλου και σκόρδου από τη νότια Ισπανία. Ένα τέλειο ορεκτικό για μια ζεστή μέρα.
Συστατικά
- 1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο
- 150g χωρίς κόρα, χωριάτικο λευκό ψωμί, χονδρικά κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 50g ασπρισμένα αμύγδαλα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη
- 20g φρέσκο βασιλικό
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι σέρι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- πράσινα σταφύλια χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα
- νιφάδες αμυγδάλου, φρυγανισμένα
- φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
Μέθοδος
- Βάλτε όλα τα υλικά (εκτός από τις επικαλύψεις) σε ένα μπλέντερ, προσθέστε 500ml κρύο νερό, αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάστε και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Πριν το σερβίρετε, δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα. μπορεί να θέλετε να προσθέσετε μια επιπλέον πινελιά ξύδι σέρι ή μια πρέζα αλάτι.
- Σερβίρετε σε μπολ και από πάνω ρίχνετε ψιλοκομμένα σταφύλια, καβουρδισμένα αμύγδαλα ή ψιλοκομμένο βασιλικό. Εναλλακτικά σερβίρετε σε παγωμένα ποτήρια σφηνάκι.
Καλή απόλαυση!