Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, προωθεί τη βιωσιμότητα για μια καλύτερη καθημερινή ζωή!

0

H ΙΚΕΑ, παρέχει από την αρχή της λειτουργίας της προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν λύσεις για μια άνετη καθημερινή ζωή στο σπίτι για τους πολλούς.  Η ΙΚΕΑ δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και η στρατηγική της  και οι δεσμεύσεις της  είναι σύμφωνες με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Σήμερα η ΙΚΕΑ,  έχει θέσει τις βάσεις ώστε ως το 2030, να είναι θετική προς το κλίμα προχωρώντας σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι παράγει, και να μπορεί να προσφέρει προϊόντα που βασίζονται σε ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προχωρήσει σε μία σειρά από ενέργειες με στόχο την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται  η αξιολόγηση περισσότερων από 9.500 προϊόντων για κυκλικές δυνατότητες και βελτιώσεις σε όλη την αλυσίδα ΙΚΕΑ,  ώστε να μειωθεί περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Παράλληλα, η ΙΚΕΑ, έχει προχωρήσει και σε μία σειρά από προϊοντικές αλλαγές με πιο αξιοσημείωτες την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από τα καταστήματα και τα εστιατόριά της, την προσφορά και χρήση αποκλειστικά λαμπτήρων LED, την ενθάρρυνση για μείωση σπατάλης τροφίμων στο σπίτι, ενώ, προχώρησε στην κατάργηση του έντυπου καταλόγου που αποτελούσε το βασικό προωθητικό υλικό για περισσότερα από 70 χρόνια, ενώ μέχρι του τέλος του έτους θα προσφέρει αποκλειστικά επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Επιπρόσθετα, προσφέρει στον καταναλωτή προϊόντα από βιώσιμες πηγές, χρησιμοποιώντας ξυλεία με πιστοποίηση FSC ή ανακυκλωμένη από δάση με υπεύθυνη διαχείριση αποφεύγοντας την αποψίλωση, βαμβάκι που προέρχεται αποκλειστικά από βιώσιμες πρακτικές ενώ στο τέλος του 2020, έκανε τη μετάβαση από περίπου 100.000 μετρικούς τόνους πρωτογενούς πολυεστέρα σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα στα υφασμάτινα προϊόντα της.

Η βιωσιμότητα συναντάται και στα τρόφιμα που παρέχει η ΙΚΕΑ μέσω των καταστημάτων προσφέροντας σολομό που προέρχεται από υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια κατά το πρότυπο ASC, τα θαλασσινά προέρχονται από αειφόρο αλιεία πιστοποιημένη κατά το πρότυπο ΜSC, ενώ οι σοκολάτες και ο καφές ΙΚΕΑ φέρνουν την πιστοποίηση UTZ. Προέρχονται από βιώσιμες καλλιέργειες που δημιουργούν καλύτερες ευκαιρίες διαβίωσης για τους παραγωγούς. Τέλος,  εμπλουτίστηκε η σειρά με τα κεφτεδάκια, με νέα φυτικά κεφτεδάκια με ίδια γεύση με τα κλασικά κεφτεδάκια κρέατος, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Για εμάς στην ΙΚΕΑ θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική προσφορά και η ενθάρρυνση του κόσμου για χρήση βιώσιμων προϊόντων για μία καλύτερη ζωή στο σπίτι», επεσήμανε η κ. Νατάσα Χρηστοφή, Marketing Manager ΙΚΕΑ.

Σε εταιρικό επίπεδο, η ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για μείωση σπατάλης νερού και ενέργειας στα καταστήματά της καθώς και ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων. Η ΙΚΕΑ, του Ομίλου FOURLIS, ήταν από τις πρώτες εταιρείες που τοποθέτησαν ειδικούς κάδους συλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων όπως χαρτί, μπαταρίες, αλουμίνιο κτλ. Παράλληλα, παρακολουθείται συστηματικά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου και πραγματοποιούνται απαραίτητες παρεμβάσεις με στόχο την αποδοτικότερη διαχείρισή τους και εφαρμόζονται συγκεκριμένες πρακτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, όπως η τοποθέτηση ψηφιακών αισθητήρων θερμότητας που προσαρμόζουν αυτόματα τη θέρμανση και ως εκ τούτου την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία συστημάτων παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκό σύστημα) στις στέγες των κτιρίων της με στόχο να είναι ενεργειακά αυτόνομα και σχεδιάζει να προχωρήσει σε τοποθέτηση θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πέραν του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη που λειτουργεί ήδη.

«Η ΙΚΕΑ, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, ως εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, λειτουργεί με γνώμονα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πραγματοποιούμε συνεχώς νέες δράσεις με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον επιτυγχάνοντας κάθε φορά τους ετήσιους στόχους μας», ανέφερε ο κ. Διονύσης Πυροβολισιάνος, Store Operations Manager ΙΚΕΑ.

Με στόχο τη μείωση σπατάλης τροφίμων στα εστιατόρια ΙΚΕΑ, έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής  των τροφίμων που απορρίπτονται και συνδυαστικά με την εκπαίδευση του προσωπικού των εστιατορίων γύρω από την υπεύθυνη διαχείριση των τροφίμων, υπολογίζεται πως η σπατάλη τροφίμων θα μειωθεί κατά 30%. Παράλληλα, τα μαγειρικά έλαια προωθούνται για ανακύκλωση, ενώ στο κατάστημα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο γίνεται ορθή διαχείριση οργανικών απορριμμάτων τα οποία προωθούνται για κομποστοποίηση.

O κ. Δημήτρης Σπυρίδης, In store IFB Manager ΙΚΕΑ, ανέφερε σχετικά, «γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα που έχει για τη σύγχρονη εποχή ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενθαρρύνουμε τον καταναλωτή προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρώτο μας μέλημα είναι να ξεκινήσουμε από το «σπίτι» μας, τα εστιατόρια ΙΚΕΑ εκπαιδεύοντας το προσωπικό μας και χρησιμοποιώντας χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία στις κουζίνες μας».

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των μέσων. Η εκδήλωση πιστοποιήθηκε ως Ανθρακικά Ουδέτερη καθώς υπολογίσθηκε και αντισταθμίστηκε το σύνολο των εκπομπών των αερίων της, με τη βοήθεια της Green Evolution A.E.

Η ΙΚΕΑ θα συνεχίσει να προσφέρει οικονομικές λύσεις και να εμπνέει τους ανθρώπους να προχωρούν σε μικρές αλλαγές ώστε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να απολαύσουμε μια βιώσιμη ζωή στο σπίτι.

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.