Καθαρισμός σχάρας με 4 απλούς τρόπους

0

Η εποχή ψησίματος πέρασε! Είτε είστε κύριος της ψησταριάς είτε αρχάριος στο μαγείρεμα σε εξωτερικούς χώρους, βασικό μέρος για σωστό μαγείρεμα την επόμενη φορά είναι μια καθαρή σχάρα. Οι βρώμικες ψησταριές δεν αποτελούν απλώς κίνδυνο για την υγεία, αλλάζουν επίσης τη γεύση του φαγητού σας και μπορούν να επιβραδύνουν το χρόνο μαγειρέματος! Για να αποφύγετε καρκινογόνες ουσίες δείτε τέσσερις εύκολους τρόπους για να αφαιρέσετε ακόμη και την πιο σκληρή βρωμιά.

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε σχάρες σχάρας

Προσδιορίστε εάν οι σχάρες σας είναι κατασκευασμένες από πορσελάνη, χυτοσίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα. Το πώς καθαρίζετε τις σχάρες και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε εξαρτάται από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι σχάρες. Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές πριν ξεκινήσετε το τρίψιμο.

Σχάρες πορσελάνης: Οι σχάρες πορσελάνης είναι ανθεκτικές στη σκουριά, εφόσον το φινίρισμα είναι άθικτο. Για να καθαρίσετε, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες ή νάιλον αντί για πιο τραχιές μεταλλικές ή συρμάτινες βούρτσες.

Σχάρες από χυτοσίδηρο: Το χυτοσίδηρο είναι σκληρό, ώστε να μπορούν να χειριστούν αυτές τις σκληρές, συρμάτινες βούρτσες. Ωστόσο, σκουριάζουν εύκολα, γι’ αυτό συνιστούμε να τρίψετε τις σχάρες με λάδι μετά τον καθαρισμό.

Σχάρες από ανοξείδωτο χάλυβα: Αυτές οι σχάρες είναι ανθεκτικές και δεν απαιτούν τόσο ιδιαίτερη φροντίδα όσο οι σχάρες από πορσελάνη ή χυτοσίδηρο. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπόκεινται σε σκουριά. Για να αποφύγετε τη σκουριά, φροντίστε να στεγνώσετε πλήρως τις σχάρες πριν τις καθαρίσετε.

4 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τις σχάρες γκριλ

Το καθάρισμα της σχάρας σας μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά δεν χρειάζονται πολλά για να γίνουν αστραφτερές. Δείτε πώς να καθαρίσετε τις σχάρες με τέσσερις τρόπους.

Burnoff

Αυτή είναι η πιο γρήγορη και εύκολη μέθοδος για τον καθαρισμό των σχαρών. Η βρωμιά στη σχάρα, έφυγε!

 • Αφού ολοκληρώσετε το ψήσιμο, φουσκώστε τους καυστήρες σας ψηλά με το καπάκι κλειστό (ή ανακατέψτε τα κάρβουνα γύρω-γύρω αν χρησιμοποιείτε σχάρα με κάρβουνα) για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα φαγητού ή λίπους.
 • Μετά από 15 λεπτά, χρησιμοποιήστε τη βούρτσα γκριλ (ή εναλλακτικό εργαλείο) για να καθαρίσετε τις σχάρες.

Καθαρίστε με ζεστό, σαπουνόνερο

Εκτός από τη χρήση της μεθόδου καύσης, συνιστούμε να τρίβετε τις σχάρες σας με ζεστό, σαπουνόνερο κάθε μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει παρατεταμένη συσσώρευση στις σχάρες σας. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος σκοτώνει δύο πουλιά με μια πέτρα: καθαρισμένες σχάρες που επίσης απολυμαίνονται από τη ζέστη.

 • Τρίψτε ελαφρά τις σχάρες σας.
 • Μουλιάστε σε σαπουνόνερο για μια ώρα και ξεπλύνετε.
 • Επιστρέψτε τις σχάρες στη σχάρα σας, κλείστε το καπάκι και ζεστάνετε.
 • Αφού ζεσταθεί, χρησιμοποιήστε τη βούρτσα γκριλ για να τρίψετε τυχόν επιπλέον υπολείμματα από τις σχάρες.

Χρησιμοποιήστε ξύδι ή σπρέι γκριλ

Ενώ ο καθαρισμός των σχάρων της ψησταριάς σας με σαπουνόνερο είναι η μέθοδος που προτιμάμε, ορισμένοι προτιμούν να χρησιμοποιούν ξύδι ή σπρέι γκριλ.* Αυτό το κόλπο κάνει επίσης τη δουλειά.

 • Ανακατέψτε δύο φλιτζάνια νερό με δύο φλιτζάνια ξύδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
 • Ψεκάστε τις σχάρες σας με το μείγμα. Αφήστε να καθίσει για 10 λεπτά.
 • Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, καθαρίστε τις σχάρες σας με μια βούρτσα γκριλ — δεν απαιτείται ξέβγαλμα.

*Εάν χρησιμοποιείτε σπρέι γκριλ, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή που αναγράφονται στη φιάλη.

Ατμοκαθαρισμός

Ο καθαρισμός με ατμό είναι πάντα μια επιλογή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι νερό και ένα σφουγγάρι για αυτή τη μέθοδο.

 • Ζεσταίνουμε τη σχάρα στους 250C και μετά σβήνουμε τη φωτιά.
 • Τοποθετήστε ένα ταψί, όπως ένα μεγάλο κουτάκι λαχανικών ή ένα μικρό κουτάκι καφέ, με νερό στις σχάρες.
 • Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε στον ατμό για 30 λεπτά.
 • Τρίψτε με ένα σφουγγάρι σιλικόνης για να χαλαρώσει η συσσώρευση.

Αν και σίγουρα θα πρέπει να καθαρίζετε καλά τη σχάρα σας πριν και μετά από κάθε μπάρμπεκιου, μπορείτε να κάνετε τον καθαρισμό ευκολότερο λαδώνοντας τις σχάρες σας εκ των προτέρων. Απλώς χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να τρίψετε λάδι στις πύλες του γκριλ.

 

 

 

 

 

Share it!

Γράψε το δικό σου Σχόλιο!