Κατοικία 4 επιπέδων στη Βάρη από το studio Lila architect + designer!

0

Πρόκειται για μια παλιά μεζονέτα τεσσάρων επιπέδων στην Βάρη, που οι νέοι ιδιοκτήτες, γονείς 2 παιδιών, ήθελαν να εξυπηρετεί τις ανάγκες της οικογενείας τους, αλλά και να εκσυγχρονιστεί τόσο ως προς την αισθητικής της αλλά και τις κινήσεις, βοηθώντας τις σχέσεις της οικογένειας.

Έτσι, επαναπροσδιορίστηκαν αφ’ ενός κοινόχρηστοι και ιδιωτικοί χώροι, αφετέρου οι ντουλάπες και τα λουτρά. Το αποτέλεσμα έπρεπε να είναι ένα φωτεινό, χαρούμενο και φιλικό σπίτι για τα μικρά της οικογένειας, που να διατηρεί ταυτόχρονα όμως το αποτύπωμα του κύρους των ενηλίκων μελών, πετυχημένων στελεχών σε μεγάλες εταιρείες.

Οι μικρές επιφάνειες ανά επίπεδο και ο συγκεχυμένος επιμερισμός των δωματίων, απόκτησε νόημα και επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας, εξαλείφοντας φόβους απομόνωσης ή κινδύνου πλημμελούς επιτήρησης προς τα μικρότερα. Άλλαξε η σχέση αύλειων χώρων με την πισίνα, αφήνοντας περιθώριο να αναπτυχθεί πια μια υπαίθρια τραπεζαρία προς τις ξαπλώστρες, δημιουργώντας μια φιλτραρισμένη επικοινωνία με τον χώρο παιχνιδιού.

Τα λουτρά εκσυγχρονίστηκαν, άλλαξαν χαρακτήρα και αισθητική. Οι χώροι διημέρευσης διατηρούν τον διαφορετικό χαρακτήρα τους ανά επίπεδο. Μοντέρνος σχεδιασμός της κουζίνας και της μεγάλης νησίδας στο ημιυπόγειο, συνεργάζεται άψογα με τον χώρο μέλους των ενηλίκων, έχοντας σαν συνδετικό στοιχείο το τζάκι, ενθαρρύνοντας την χαλάρωση και το παιχνίδι, αποτελώντας τον κύριο χώρο της οικογένειας, ενώ το κελάρι δίπλα στον ξενώνα, έχει θέση δίπλα στο κλιμακοστάσιο ώστε να βρίσκεται κοντά και στα δύο επίπεδα.

Στο επίπεδο του υπερυψωμένου ισογείου, η είσοδος στην κατοικία μεταμορφώθηκε μέσα από τον επανασχεδιασμό της τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, δημιουργώντας μια όμορφη και ενδιαφέρουσα μετάβαση. Μεγάλη σημασία δόθηκε στη σκάλα που διατρέχει τα επίπεδα και η επιλογή των υλικών επένδυσης έγινε με μεγάλη προσοχή, ώστε να συνεργάζεται με το διαφορετικό χαρακτήρα και χρώματα σε κάθε επίπεδο.

Τα παιδικά υπνοδωμάτια, μοναδικά σχεδιασμένα για κάθε παιδί, λαμβάνοντας υπόψιν το φύλο, τον χαρακτήρα και την ηλικία τους, ενισχύουν την συνωμοτική, καλή σχέση ανάμεσα στα αδέλφια και διατηρούν την ισορροπία μεταξύ τους ως ισότιμα μέλη.

Ο τομέας που αναπτύσσονται οι ενήλικες, είναι σαν μικρή εσωτερική μεζονέτα, δίνοντάς τους την ξεχασμένη ιδιωτικότητα και τη δυνατότητα να λειτουργούν ανεξάρτητα αφού δημιουργήθηκε και χώρος για ένα kitchenette, που εκτονώνεται στη βεράντα με θέα προς τη θάλασσα.

Φωτεινά χρώματα, δημιουργία μεγάλων ντουλαπών, open space σχεδιασμός και ένα πολυτελές λουτρό, αποζημιώνουν το ζευγάρι μετά από μια πιεστική καθημερινότητα. Το χαμόγελο όλων μετά την ολοκλήρωση του έργου, ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση μέχρι το επόμενο project.

PROFILE

Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA). Ασχολείται με τον σχεδιασμό + την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται + πειραματίζεται σ’ ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία + καταστήματα, αλλά και σχεδιασμό αντικειμένου. Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής + design και άρθρα με έργα του γραφείου έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις. Στόχος αποτελεί η γνησιότητα + η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκληματική + ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά + interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι + τον σχεδιασμό αντικειμένου.

More Info

Share it!

Γράψε το δικό σου Σχόλιο!