Το κριθαράκι είναι θρεπτικό, νόστιμο και υπέροχο φαγητό για να φτιάξετε ένα χορταστικό και εύκολο πιάτο. Αυτή η συνταγή είναι εντελώς χορτοφαγική και ψημένη στο φούρνο για ένα ζεστό και νόστιμο μεσημεριανό.
Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι κριθάρι ή αλλιώς μανέστρα
- 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
- 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους
- 1 κονσέρβα ντομάτες σε κύβους, στραγγισμένες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι ξερό βασιλικό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κγ μαύρο πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.
- Ξεπλύνετε το κριθαράκι σε ένα διχτυωτό σουρωτήρι και αφήστε το στην άκρη.
- Σε μια γάστρα, σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι, το ζωμό λαχανικών, τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, τη ξερή ρίγανη, τον ξερό βασιλικό, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Σκεπάζετε τη γάστρα με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
- Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια σε κυβάκια.
- Πασπαλίστε την τριμμένη παρμεζάνα.
- Αφήνετε ξεσκέπαστο και ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το τυρί να λιώσει και να αφρατέψει.
- Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε. Απολαμβάνω!
Καλή επιτυχία!