Όλοι πρέπει να ξέρουν πώς να φτιάχνουν τυρί κουνουπίδι. Και μην σταματάτε στο κουνουπίδι! Είναι ο τέλειος τρόπος για να αξιοποιήσετε τα λαχανικά που έχετε στο ψυγείο σας! Ίσως προσθέσετε λίγο λευκό κρασί στη σάλτσα τυριού για μια γευστική πινελιά.
Συστατικά
- 1 μέτριο κουνουπίδι (περίπου 700g), κομμένο σε μπουκίτσες, το μίσχο σε φέτες και πράσινα εξωτερικά φύλλα χοντροκομμένα
- 50g βούτυρο
- 50g απλό αλεύρι (ή απλό αλεύρι χωρίς γλουτένη)
- 500ml γάλα
- 120g ώριμο τσένταρ, χοντροτριμμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα αγγλικής ή Ντιζόν
- θαλασσινό αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
Μέθοδος
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C/180C.
- Γεμίζουμε στο μισό μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να βράσει. Προσθέστε τις μπουκίτσες, τα φύλλα και τον κομμένο μίσχο για 4-5 λεπτά ή έως ότου οι μπουκίτσες είναι μόλις τρυφερές όταν δοκιμάζονται με τη μύτη του μαχαιριού. Στραγγίζουμε σε τρυπητό και ρίχνουμε σε ένα ρηχό ταψί.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα. Χτυπάμε μαζί με το σύρμα σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει παχύρρευστο.
- Προσθέστε περίπου το μισό από το τριμμένο τυρί και τη μουστάρδα. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το τυρί. Προσθέστε λίγο ακόμα γάλα αν πήξει πολύ η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού το ψημένο κουνουπίδι και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Τοποθετήστε το σε ένα ταψί και ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να ροδίσουν. Σερβίρισμα.
Καλή απόλαυση!