Πως να μη χάνονται οι βιταμίνες από τα τρόφιμα σας!

0

Οι βιταμίνες είναι μια λέξη που ακούμε και χρησιμοποιούμε συχνά για να περιγράψουμε τη θρεπτική αξία ορισμένων τροφών, χωρίς όμως να γνωρίζουμε 100% τη σημασία της. Ναι, σίγουρα γνωρίζουμε όλοι την περίφημη Βιταμίνη C που βρίσκεται στα πορτοκάλια και σε αρκετά άλλα εσπεριδοειδή. Γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας και με τη δική της δράση, αλλά και καθώς βοηθά στην απορρόφηση άλλων στοιχείων από τον οργανισμό (π.χ. σίδηρος).

Με βάση αναγνωρισμένους οργανισμούς υγείας, η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C ανέρχεται στα 40-100 mg, με το ανώτατο όριο που μπορεί να αντέξει ο οργανισμός να είναι τα 2000 mg (δηλαδή 2 γραμμάρια).

Η βιταμίνη C δεν είναι η μόνη, ωστόσο, που χρειάζεται ο άνθρωπος. Υπάρχουν οι βιταμίνες Α, B, D, E, K, ενώ μπορεί να ακούσετε και για «ειδικές» βιταμίνες B, όπως την B2, την B3, την B5, την B6, την B7, την B9 και την B12! Το γνωρίζατε ότι υπάρχουν όλες αυτές και γνωρίζετε σε τι ακριβώς χρειάζεται η καθεμία;

βιταμινη c

Αυτά μπορείτε να τα βρείτε πανεύκολα με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, ασφαλώς. Εμείς απλά θα τονίσουμε πως αυτές τις βιταμίνες μπορείτε να τις βρείτε σε διάφορα κρεατικά, φρούτα και λαχανικά, ακόμα και σε αυτά που δε το περιμένατε… πιό συγκεκριμένα:

  • Βιταμίνη Α: Πορτοκάλι και στα διάφορα «κίτρινα» φρούτα (π.χ. μπανάνα, λεμόνι, ανανάς), φυλλώδη λαχανικά, καρότα, κολοκύθα, σπανάκι, ψάρι, γάλα και γάλα σόγιας.
  • Βιταμίνη B: Κυρίως στο κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τις πατάτες (Β2), το μαύρο ρύζι (Β1), τα μανιτάρια (Β3), το μπρόκολο και τα αβοκάντο (Β5), τις μπανάνες και τους ξηρούς καρπούς (Β6), τα φυλλώδη λαχανικά και τα φυστίκια (Β7), το ψωμί και τα ζυμαρικά (Β9).
  • Βιταμίνη D: Ψάρι, αυγά, συκώτι, μανιτάρια.
  • Βιταμίνη Ε: Κυρίως φυτικά έλαια, αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια, σπόροι φυτών.
  • Βιταμίνη Κ: Συκώτι, κρόκοι αυγών, φυλλώδη λαχανικά.

Ας υποθέσουμε ότι κάνατε το «δύσκολο» της υπόθεσης, δηλαδη συγκεντρώσατε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και φτιάξατε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που να σας τα παρέχει όλα. Ποιό είναι το «εύκολο» βήμα που συχνά παραλείπουμε, με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω τρόφιμα να χάνουν τις πολύτιμες, αυτές βιταμίνες και να μη φτάνουν ποτέ στον οργανισμό μας;

Η ανεπαρκής συντήρησή τους.

Όταν λέμε πως ο χυμός πορτοκάλι «χάνει τη βιταμίνη C του» όταν δεν τον πίνουμε αμέσως μετά το στίψιμο, δεν είναι τυχαίο. Φρούτα και ιδιαίτερα τα λαχανικά, πολύ περισσότερο από το κρέας, χάνουν ταχύτατα ένα μέρος των βιταμινών τους από τη στιγμή που αρχίζει η συντήρηση/διατήρησή τους. Ανεξαρτήτως θερμοκρασίας ψυγείου, το μυστικό κρύβεται αλλού: Στην υγρασία και την κυκλοφορία του αέρα εντός ψυγείου.

vitafresh (3) (Large)

Ορισμένα είδη φρούτων και λαχανικών πρέπει να είναι απομονωμένα από τα υπόλοιπα, καθώς επιταχύνουν την ωρίμανση στα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να «χαλάνε» σε πολύ λίγες ημέρες. Το σύστημα VitaFresh των νέων ψυγείων της Bosch εξασφαλίζει πως κάθε ένα από τα ειδικά διαμορφωμένα συρτάρια του θα φροντίσει αυτόματα για την ιδανική συντήρηση αυτών των ευπαθών ειδών. Η κυκλοφορία του αέρα γίνεται μέσω ενός έξυπνου συστήματος ώστε να διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή στα ιδανικά επίπεδα, χωρίς την ανεπιθύμητη μεταφορά οσμών από κρέας και ψάρι στο υπόλοιπο ψυγείο.

Επίσης, οι ψυγειοκαταψύκτες VitaFresh εξασφαλίζουν την ιδανική υγρασία για κάθε είδος φρούτου και λαχανικού, αν τα έχετε κατανείμει σωστά στα ειδικά συρτάρια. Η υγρασία είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, σημαντικότερη ακόμη και από τη θερμοκρασία για τη συντήρηση των τροφίμων, οπότε δεν πρέπει να παραβλέπεται! Άλλα φρούτα και λαχανικά χρειάζονται περισσότερη ενώ άλλα προτιμούν το «ξηρό» περιβάλλον για αντέξουν περισσότερο καιρό στο ψυγείο.

vitafresh (2) (Large)

Με τις παραπάνω μεθόδους, η τεχνολογία VitaFresh επιτυγχάνει τη μικρότερη δυνατή απώλεια θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, που προκύπτει από την πρόωρη ωρίμανση των φρούτων και την έλλειψη υγρασίας στα λαχανικά. Έως και 14% περισσότερη βιταμίνη C στα τρόφιμά σας, σε σύγκριση με ένα απλό ψυγειοκαταψύκτη, έτοιμη να βρεθεί στο πιάτο εσάς και της οικογενείας σας, ανά πάσα στιγμή!

Η σημασία των βιταμινών στο τραπέζι μας είναι τεράστια και δε πρέπει να τις στερούμαστε. Με τα νέα μοντέλα ψυγείων της Bosch θα εξασφαλίσετε τη φρεσκάδα, τη νοστιμιά και τις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων σας, χωρίς να κάνετε σχεδόν τίποτα, πέρα από τα να τοποθετήσετε στους ειδικούς χώρους του ψυγείου!

Εσείς προτιμάτε τις βιταμίνες μέσω… συμπληρωμάτων διατροφής, ή κατ’ευθείαν από τη φύση;

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.