Η μαγειρίτσα είναι το έθιμο που μυρίζει Πάσχα, επιστροφή από την Ανάσταση και οικογενειακή θαλπωρή. Όμως η μαγειρίτσα της Μακεδονίας διαφέρει: είναι πιο χορταστική, πιο αρωματική και πιο παραδοσιακή από ποτέ. Περιέχει όλα τα «καλά» του αρνιού, δυόσμο που σκανδαλίζει τις αισθήσεις και έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή – τον ξινό τραχανά!
Αν φέτος θέλεις να σερβίρεις κάτι αυθεντικό και διαφορετικό, αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει.
Υλικά:
Για να φτιάξεις μαγειρίτσα Μακεδονίας θα χρειαστείς:
- 1 συκωταριά αρνίσια (καρδιά, πνευμόνια, συκώτι)
- 1 αντεριά αρνίσια (προαιρετικά, αλλά δίνει νοστιμιά)
- 1 φλιτζάνι τραχανά ξινό (ή ρύζι νυχάκι για τους πιο παραδοσιακούς)
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
- 2 αυγά
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθάρισε καλά τη συκωταριά και τις αντεριές. Ζεμάτισέ τες για 2-3 λεπτά και ψιλόκοψέ τες.
- Σόταρε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, έπειτα ρίξε μέσα τη συκωταριά και άφησέ τη να πάρει χρώμα και άρωμα.
- Πρόσθεσε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, και βάλε 1,5 λίτρο ζεστό νερό. Άφησέ τη να σιγοβράσει για 40 λεπτά.
- Ρίξε τον τραχανά και βράσε για ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι να χυλώσει.
- Φτιάξε το αυγολέμονο: Χτύπα αυγά με λεμόνι, πρόσθεσε λίγο ζουμί της σούπας για να “ανέβει” η θερμοκρασία, και ρίξ’ το στην κατσαρόλα με απαλές κινήσεις.
Η μαγειρίτσα αλλιώς
Αυτή η εκδοχή της μαγειρίτσας δεν είναι απλώς φαγητό – είναι εμπειρία. Με τον ξινό τραχανά να προσθέτει βάθος, τον δυόσμο να δίνει άνοιξη σε κάθε κουταλιά, και τα εντόσθια να απογειώνουν τη γεύση, η μαγειρίτσα της Μακεδονίας τιμά την παράδοση με τον πιο νόστιμο τρόπο.
Φέτος, μην αρκεστείς στα συνηθισμένα. Βάλε Μακεδονία στο πιάτο σου και δες την Ανάσταση… αλλιώς.