Σερβίρεις σκέτο ή με λίγο ινδοκάρυδο από πάνω για έξτρα άρωμα. Ιδανικό συνοδευτικό για ελληνικό καφέ, αλλά και για τις μικρές λιγούρες των νηστειών.

Αν ψάχνεις ένα γλυκό που να θυμίζει Κυριακή στο σπίτι της γιαγιάς, με άρωμα πορτοκαλιού και σιρόπι που αγκαλιάζει κάθε μπουκιά, τότε αυτό το νηστίσιμο ραβανί είναι για εσένα. Χωρίς αυγά, βούτυρο ή γάλα, αλλά με όλη τη νοστιμιά που αγαπάμε στα σιροπιαστά.

Υλικά για το ραβανί

  • 1 φλ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμός πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1/2 φλ. νερό (προαιρετικά, αν χρειαστεί να αραιώσει λίγο το μείγμα)

Για το σιρόπι

  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • Χυμός από 1/2 πορτοκάλι
  • Φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα.
  3. Προσθέτεις το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύεις καλά με μια κουτάλα ή σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτεις λίγο νερό.
  4. Αδειάζεις το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι (περίπου 25×25 εκ.) και ψήνεις για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
  5. Όσο ψήνεται το ραβανί, φτιάχνεις το σιρόπι: βράζεις τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό και τη φλούδα για 5-6 λεπτά. Αφήνεις να γίνει χλιαρό.
  6. Μόλις βγει το ραβανί από τον φούρνο, χαράζεις σε κομμάτια και σιροπιάζεις με το χλιαρό σιρόπι σιγά-σιγά για να το απορροφήσει.
  7. Άφησέ το να ξεκουραστεί και να τραβήξει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Σερβίρισμα

Σερβίρεις σκέτο ή με λίγο ινδοκάρυδο από πάνω για έξτρα άρωμα. Ιδανικό συνοδευτικό για ελληνικό καφέ, αλλά και για τις μικρές λιγούρες των νηστειών.

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *