Όταν θες κάτι χορταστικό αλλά και ελαφρύ, χωρίς να περάσεις ώρες στην κουζίνα, αυτή η συνταγή είναι απλά… θησαυρός. Λευκά φασόλια, αρωματικά μπαχαρικά και μια γενναία κουταλιά ταχίνι γίνονται παρέα μέσα σε λίγα λεπτά και χαρίζουν ένα πιάτο γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά. Και φυσικά, τίποτα δεν απογειώνει καλύτερα αυτή τη λιχουδιά από μια φέτα τραγανό, ζεστό ψωμί! Πάμε να τη φτιάξουμε;
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. ξερή ρίγανη
- 2 κ.γ. σπόροι κύμινου
- 3 κ.σ. ταχίνι (λευκό)
- 400γρ. λευκά φασόλια κονσέρβας (όπως γίγαντες ή λευκά φασόλια), στραγγισμένα
- 50γρ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (χωρίζουμε φύλλα και κοτσάνια)
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
- 2 μεγάλες φέτες ψωμί προζυμένιο, καψαλισμένες
Εκτέλεση
- Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνεις το κρεμμύδι και το σοτάρεις για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέτεις το σκόρδο και τα μπαχαρικά (ρίγανη και κύμινο) και αφήνεις για 1-2 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Ρίχνεις το ταχίνι και 50ml (2 φλ. oz) ζεστό νερό, ανακατεύοντας καλά. Αν δεις ότι το μείγμα είναι πολύ πηχτό, πρόσθεσε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
- Στη συνέχεια, ρίχνεις τα φασόλια και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια και φύλλα του μαϊντανού (κρατώντας λίγα φύλλα στην άκρη για το γαρνίρισμα). Μαγείρεψέ τα για λίγα λεπτά, ίσα να ζεσταθούν.
- Πασπάλισε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τελείωσε με ένα καλό φινίρισμα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
- Σέρβιρέ το αμέσως με τραγανές φέτες καψαλισμένο ψωμί. Αν θες, πρόσθεσε και τα φύλλα μαϊντανού που κράτησες για φρεσκάδα.
Καλή απόλαυση!