Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να φτιάξεις σπιτική τάρτα, ξέρεις πως είναι από εκείνες τις συνταγές που κρύβουν μαγεία. Και όχι, δεν μιλάμε για την εύκολη “ρίχνω ό,τι έχω στο ψυγείο” εκδοχή – μιλάμε για μια τάρτα που μοσχοβολάει από την κουζίνα μέχρι το μπαλκόνι, με τραγανή ζύμη, καραμελωμένα κρεμμύδια και εκείνο το άρωμα του ψημένου τυριού που κάνει τους πάντες να περιφέρονται γύρω από τον φούρνο.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν λίγο επιπλέον για το άνοιγμα)
- 125γρ. βούτυρο ανάλατο, κρύο και κομμένο σε κύβους
- 25γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο σκληρό τυρί αν είσαι vegetarian)
- 4–5 κ.σ. παγωμένο νερό
- 1 κ.γ. μηλόξυδο ή λευκό ξίδι
Για τη γέμιση:
- 4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε 8 φέτες το καθένα (κατά μήκος από τη ρίζα)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες και με τη φλούδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 αυγά + 3 κρόκοι
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 100γρ. τριμμένο τσένταρ ή γκρυγιέρ
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζεις τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνεις το αλεύρι και προσθέτεις το βούτυρο. Με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα, κόβεις το βούτυρο μέσα στο αλεύρι μέχρι να μείνουν κομμάτια στο μέγεθος φουντουκιού. Με τα δάχτυλα (όχι πολύ ώρα, να μη λιώσει το βούτυρο!) τρίβεις ελαφρά το μείγμα. Προσθέτεις την παρμεζάνα, αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις το παγωμένο νερό και το ξίδι. Μαζεύεις σε μπάλα, την πιέζεις να γίνει δίσκος, την τυλίγεις και την αφήνεις στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Ψήνεις τη βάση:
Ανοίγεις τη ζύμη σε λεπτό δίσκο (2-3 χιλιοστά), τη στρώνεις σε ταρτιέρα 20εκ., κόβεις τα περισσεύματα και τρυπάς τη βάση με πιρούνι. Ξεκουράζεται 20 λεπτά στο ψυγείο. Ψήνεις στους 200°C (180°C στον αέρα) με βαρίδια για 15 λεπτά. Αφαιρείς τα βαρίδια και ψήνεις άλλα 5 λεπτά να στεγνώσει καλά η βάση.
- Φτιάχνεις τη γέμιση:
Ανεβάζεις τον φούρνο στους 210°C (190°C στον αέρα). Σε ένα ταψί, απλώνεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ρίχνεις το ελαιόλαδο και ψήνεις για 20 λεπτά. Βγάζεις το σκόρδο, ανακατεύεις τα κρεμμύδια και ψήνεις άλλα 10 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσουν.
- Ετοιμάζεις το μείγμα:
Χτυπάς αυγά και κρόκους, προσθέτεις την κρέμα, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνεις. Πιέζεις το σκόρδο εκτός φλούδας και το προσθέτεις στο μείγμα.
- Συναρμολογείς την τάρτα:
Απλώνεις τα κρεμμύδια στην τάρτα, ρίχνεις τα ⅘ από τα τυριά, προσθέτεις το αυγομείγμα και από πάνω το υπόλοιπο τυρί. Ψήνεις για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να “σταθεί” καλά.
Σερβίρεις χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Με μια πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί, έχεις το απόλυτο dinner για φίλους ή την τέλεια Κυριακή του slow living.