Αν θες να του δώσεις πιο μεσογειακή αύρα, μπορείς να ρίξεις λίγη φρέσκια ρίγανη ή θρούμπι στο τέλος.

Αν ψάχνεις για ένα πιάτο που να μυρίζει… ιταλική φινέτσα αλλά να ετοιμάζεται χωρίς κόπο, τότε μόλις το βρήκες! Το saltimbocca, που σημαίνει κυριολεκτικά «πηδάει στο στόμα», είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συνδυάζει λεπτές φέτες κρέατος, αρωματικά μυρωδικά και τραγανό προσούτο. Εδώ σου έχουμε την εκδοχή με χοιρινό φιλέτο, συνοδευμένο από φρέσκα πράσινα φασολάκια και ζουμερά ντοματίνια. Ιδανικό για ένα καλοκαιρινό δείπνο με ποτήρι λευκό κρασί στο χέρι…

Υλικά

Για το saltimbocca:

  • 200γρ. φιλέτο χοιρινό, κομμένο διαγώνια σε 6 φέτες
  • 6 φύλλα φασκόμηλου
  • 6 φέτες προσούτο
  • 25γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα φασολάκια:

  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 150γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 200γρ. φασολάκια (γαλλικά φασολάκια ή baby φασολάκια)
  • 50ml λευκό κρασί

Εκτέλεση

  1. Πάρε κάθε φέτα χοιρινού και άπλωσέ την πάνω σε ξύλο κοπής. Με ένα σφυράκι κρέατος (ή απλώς με τον πλάστη), χτύπα απαλά μέχρι να γίνει λεπτή, περίπου 5mm.
  2. Τοποθέτησε πάνω σε κάθε φέτα ένα φύλλο φασκόμηλου, αλάτισε, πιπέρωσε και τύλιξέ την με μια φέτα προσούτο.
  3. Βάλε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και αλεύρωσε τις φέτες καλά, τινάζοντας το περιττό.
  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρισε τα κομμάτια για 2–4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαγειρευτεί καλά το χοιρινό και να γίνει τραγανό το προσούτο. Βγάλ’ τα από το τηγάνι και άφησέ τα στην άκρη.
  5. Στο ίδιο τηγάνι, ρίξε το σκόρδο και σοτάρισε για ένα λεπτό. Πρόσθεσε τα ντοματίνια, τα φασολάκια και το λευκό κρασί. Άφησέ τα να σιγοβράσουν για 4–5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια – αν χρειαστεί, ρίξε λίγο νεράκι για να «δέσει» η σάλτσα.
  6. Σέρβιρε το saltimbocca πάνω από τα λαχανικά ή δίπλα τους – και ιδανικά με φρέσκο ψωμάκι για τις ζουμίτσες.

Bonus tip:

Αν θες να του δώσεις πιο μεσογειακή αύρα, μπορείς να ρίξεις λίγη φρέσκια ρίγανη ή θρούμπι στο τέλος.

Καλή απόλαυση

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *