Αν ψάχνετε για μια υγιεινή, θρεπτική και γεμάτη γεύση σαλάτα που μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα, τότε αυτή η συνταγή με κριθάρι, φακές, εσπεριδοειδή και αυγό είναι ιδανική για εσάς! Είναι εύκολη στην προετοιμασία και συνδυάζει υπέροχα αρώματα και υφές.
Υλικά
Για τη σαλάτα:
- 55γρ. κριθάρι
- 50γρ. ελιές Καλαμάτας, κομμένες σε φέτες
- 200γρ. μαγειρεμένες φακές Puy
- 50γρ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένα τα φύλλα και τα κοτσάνια, συν επιπλέον για γαρνιτούρα
- 50γρ. πεκάν, χοντροκομμένα
- 1 πορτοκάλι (αίματος ή κανονικό), κομμένο σε φέτες
- 2 αυγά ελευθέρας βοσκής
Για τη σάλτσα:
- 2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προετοιμασία του κριθαριού: Ξεπλύνετε σχολαστικά το κριθάρι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, προσθέστε το κριθάρι και μαγειρέψτε για 25-30 λεπτά. Δοκιμάστε ένα κόκκο: πρέπει να είναι μαλακό αλλά να διατηρεί μια ελαφριά μαστιχωτή υφή και μια ξηρή γεύση.
- Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, προσθέστε το μαγειρεμένο κριθάρι, τις ελιές Καλαμάτας, τις φακές Puy, τον μαϊντανό, τα πεκάν και τις φέτες πορτοκαλιού. Ανακατέψτε απαλά και αφήστε στην άκρη.
- Βράσιμο των αυγών: Σε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό που βράζει, προσθέστε τα αυγά και βράστε για 7 λεπτά. Στη συνέχεια, βυθίστε τα αμέσως σε παγωμένο νερό για λίγα λεπτά, έπειτα ξεφλουδίστε τα και αφήστε τα στην άκρη.
- Ετοιμασία της σάλτσας: Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το βαλσαμικό ξύδι, το ελαιόλαδο και το σιρόπι σφενδάμου, μαζί με λίγο αλάτι, πιπέρι και μια πιτσιλιά από τη άλμη των ελιών. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γεύση στα δικά σας γούστα. Περιχύστε τη σάλτσα πάνω από το κριθάρι και τις φακές.
- Κόψτε τα σφιχτοβρασμένα αυγά σε φέτες ή τέταρτα και τοποθετήστε τα πάνω από τη σαλάτα. Γαρνίρετε με επιπλέον μαϊντανό και σερβίρετε!
Καλή απόλαυση!