Ένα εντυπωσιακό κέικ που βγαίνει από το φούρνο και καταλήγει στο τραπέζι σου σαν μικρό έργο τέχνης.
Ένα εντυπωσιακό κέικ που βγαίνει από το φούρνο και καταλήγει στο τραπέζι σου σαν μικρό έργο τέχνης.

Μια συνταγή που μοσχοβολάει χειμώνα και ζεστασιά, με φρουτένια γλύκα και βελούδινη υφή. Το αποτέλεσμα; Ένα εντυπωσιακό κέικ που βγαίνει από το φούρνο και καταλήγει στο τραπέζι σου σαν μικρό έργο τέχνης.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C (160°C στον αέρα). Λαδώνεις και στρώνεις με αντικολλητικό χαρτί ένα βαθύ ταψί 23 εκ., καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το ξύσμα πορτοκαλιού με τις δύο ζάχαρες και τρίβεις με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοσχοβολήσει. Το αφήνεις στην άκρη.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνεις τον χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει και αφήνεις να σιγοβράσει 3–5 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφρύ σιρόπι. Προσθέτεις τη βανίλια και αποσύρεις από τη φωτιά.
Ρίχνεις τις σκελίδες μανταρινιού μέσα στο ζεστό σιρόπι για 2–3 λεπτά. Με τσιμπίδα τις μεταφέρεις προσεκτικά στη βάση του ταψιού, τοποθετώντας τις κυκλικά και λίγο-λίγο επικαλυπτόμενες. Γεμίζεις τα κενά με φραγκοστάφυλα. Ραντίζεις με λίγο από το σιρόπι και κρατάς το υπόλοιπο για αργότερα.
Στο μπολ με τη ζάχαρη προσθέτεις το λάδι, τα αβγά, το buttermilk και το εκχύλισμα αμυγδάλου. Χτυπάς μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέτεις το αμύγδαλο.
Ενσωματώνεις απαλά τα στεγνά υλικά στο υγρό μείγμα, χωρίς υπερβολικό ανακάτεμα.
Ρίχνεις το μείγμα πάνω από τα φρούτα, ισιώνεις την επιφάνεια και ψήνεις 50–60 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι. Αν ροδίσει πολύ γρήγορα, το καλύπτεις με αλουμινόχαρτο τα τελευταία 10–15 λεπτά.
Αφήνεις το κέικ να κρυώσει στο ταψί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το αναποδογυρίζεις σε πιατέλα ώστε τα μανταρίνια να έρθουν στην κορυφή.
Περνάς την επιφάνεια με το υπόλοιπο σιρόπι για μια όμορφη, γυαλιστερή όψη.
Μπορείς να διακοσμήσεις με λίγα ακόμη φραγκοστάφυλα ή λίγο φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού. Σερβίρεις σκέτο, ή –αν θέλεις έξτρα απόλαυση– με κρέμα ή μασκαρπόνε και μια κουταλιά από το αρωματικό σιρόπι.
Καλή απόλαυση!
Και μάθετε τα πάντα για τον κόσμο του σπιτιού!