Πως γίνονταν οι δουλείες του σπιτιού την δεκαετία του 1920

0

Οι δουλείες του σπιτιού για τις νοικοκυρές πριν 100 χρόνια γίνονταν με αρκετά διαφορετικό τρόπο από ότι σήμερα. Ωστόσο, κάποια πράγματα έμειναν τα ίδια. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως η γενιά των προγιαγιάδων μας φρόντιζαν τα νοικοκυριά τους περί το 1920. Οι πληροφορίες έρχονται από ένα παλιό εγχειρίδιο για νοικοκυρές.

Το ημερολόγιο μιας νοικοκυράς του 1920

Δευτέρα:

Συνήθως, το 1920 οι νοικοκυρές ξυπνούσαν πριν τους άντρες τους, ώστε να προλάβουν να φτιάξουν πρωινό για αυτούς και τα παιδιά τους πριν πάνε στην δουλειά και στο σχολειό. Το πρωινό είναι πλούσιο και αποτελείται από αλμυρά και γλυκά. Φρέσκο γάλα από τον γαλατά και πολλά σιτηρά.

Η Δευτέρα είναι η μέρα που μαζεύουμε τα δωμάτια. Πρέπει όλα να είναι στρωμένα και στην θέση τους. Τα παιδιά έκαναν το σπίτι άνω κάτω το σαββατοκύριακο. Υπάρχουν πράγματα που τα κάνουμε κάθε πρωί, όπως το να πλύνουμε τα πιάτα, να μαγειρέψουμε, να μαζέψουμε τις ακαταστασίες. Απλά την Δευτέρα τα κάνουμε όλα αυτά πιο συγκεντρωμένα. Ταυτόχρονα, κάνουμε λίστες με τις δουλειές της εβδομάδας, καθώς και με τα φαγητά που θα φτιάξουμε.

Τρίτη:

Την Τρίτη πηγαίνουμε στην αγορά. Πρέπει να ψωνίσουμε τροφές και άλλα πράγματα για το σπίτι. Κάποιες φορές παίρνουμε και κλωστές και υφάσματα για να φτιάξουμε καινούρια ρούχα στον ελεύθερο μας χρόνο. Σίγουρα πλέκουμε, μία φορά την εβδομάδα.

Τετάρτη:

Τις Τετάρτες κάνουμε λίγο από όλα. Εκτός από τις καθημερινές δουλειές που δεν τελειώνουν ποτέ, έχουμε και να γυαλίσουμε τα ασημικά. Να φροντίσουμε τα ξύλινα και να καθαρίσουμε και την αυλή.

1920

Πέμπτη:

Τις Πέμπτες συνήθως ξεσκονίζουμε και πλένουμε τα τζάμια. Πρέπει όλες οι επιφάνειες να γυαλίζουν. Την Κυριακή θα έρθει η μαμά του άντρα μας και δεν θέλουμε να μας πει τεμπέλα. Είναι υποχρέωσή μας να είναι όλα στην εντέλεια. Είναι ο ρόλος μας.

Παρασκευή:

Σήμερα είναι η μέρα που σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε όλους τους χώρους. Είναι πολλή δουλειά όμως είναι η τελευταία μέρα της εβδομάδας. Το σαββατοκύριακο θα περάσουμε παραπάνω χρόνο με την οικογένεια οπότε θα ξεκουραστούμε λίγο. Επίσης, θα αλλάξουμε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες. Αύριο θα τα πλύνουμε μαζί με τα υπόλοιπα άπλυτα ρούχα.

1920

O άντρας μου λίγους μήνες πριν παντρευτούμε, το 1918.

Σάββατο:

Το Σάββατο είναι η μέρα που πλένουμε τα ρούχα. Φυσικά, αν και τα πλυντήρια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά, ήταν πολύ ακριβά για το ελληνικό νοικοκυριό. Έτσι, πλένουμε τα ρούχα μας στην σκάφη με πράσινο σαπούνι. Μετά τα απλώνουμε στον ακάλυπτο μας χώρο. Έτσι, θα έχουν ο άντρας μου και τα παιδιά μου καθαρά και μυρωδάτα ρούχα για όλη την εβδομάδα. Βέβαια, το πρωί περάσαμε τον χρόνο μας φροντίζοντας τον κήπο. Το βράδυ έχουμε ελεύθερο χρόνο, πιθανώς να πάμε βόλτα με τον άντρα και τα παιδιά μας στην πλατεία ή το θέατρο.

Κυριακή:

Την Κυριακή το εγχειρίδιο του 1920 γράφει ελάχιστες δουλειές να κάνουμε. Μάλλον, τα φροντίσαμε όλα στις καθημερινές, καθώς δεν εργαζόμαστε. Το πρωί της Κυριακής πηγαίνουμε στην λειτουργία της εκκλησίας της γειτονιάς με την οικογένεια να κοινωνήσουμε. Όταν επιστρέφουμε φτιάχνουμε το μεσημεριανό. Σήμερα, είναι ξεχωριστή μέρα, θα φάμε κρέας. Θα έρθουν τα πεθερικά να φάμε όλοι μαζί. Εάν δεν προλάβαμε κάτι μέσα στην εβδομάδα, θα το κάνουμε το απόγευμα. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα έχουμε να μαζέψουμε και να σιδερώσουμε τα ρούχα που απλώσαμε χτες. Έτσι, τελειώνει η εβδομάδα. Από αύριο, θα τα κάνουμε ξανά όλα από την αρχή.

1920

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.