Ξέχνα για λίγο τις βαρετές σαλάτες με μαρούλι και λίγο λεμόνι. Αυτή εδώ είναι αλλού. Έχει χαρακτήρα, έχει υφές, έχει τυρί Roquefort και crispy πανσέτα – και βασικά, θα μπορούσε άνετα να σταθεί ως πλήρες γεύμα που σε κρατάει χορτάτη (και καλοδιάθετη) για ώρες. Υλικά για 2-4 άτομα 1½ κ.σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το …

Ξέχνα για λίγο τις βαρετές σαλάτες με μαρούλι και λίγο λεμόνι. Αυτή εδώ είναι αλλού. Έχει χαρακτήρα, έχει υφές, έχει τυρί Roquefort και crispy πανσέτα – και βασικά, θα μπορούσε άνετα να σταθεί ως πλήρες γεύμα που σε κρατάει χορτάτη (και καλοδιάθετη) για ώρες.

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 1½ κ.σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το τηγάνισμα
  • ½ κ.γ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • ½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, χωρίς πέτσα
  • 12 φέτες καπνιστή πανσέτα (περίπου 100 γρ.)
  • 3 αυγά ελευθέρας βοσκής
  • 2 μεγάλες μπανάνα-σαλότητες, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο
  • 1 μεγάλο μαρούλι romaine, ψιλοκομμένο
  • 1 λευκή ραδίκια (chicory), ψιλοκομμένη
  • 80 γρ. κάρδαμο (watercress), χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 180 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 100 γρ. Roquefort, κομμένο σε κύβους
  • ½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Για το dressing:

  • 7 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. κόκκινο ξύδι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάλε το ελαιόλαδο σε ένα σακουλάκι που κλείνει ή σε δοχείο με καπάκι. Πρόσθεσε το αλάτι, την πάπρικα, τον κόλιανδρο και το σκόρδο. Ανακάτεψε καλά και βάλε μέσα το κοτόπουλο να μαριναριστεί. Άφησέ το για τουλάχιστον 20 λεπτά, ή μέχρι και 8 ώρες στο ψυγείο αν το προετοιμάζεις από πριν.
  2. Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια-υψηλή φωτιά, ψήσε την πανσέτα μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια. Άφησέ τη σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει και να κρυώσει – και μετά, τρίψ’ την με το χέρι.
  3. Χρησιμοποίησε το λίπος από την πανσέτα στο ίδιο τηγάνι και βάλε μέσα το κοτόπουλο. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο. Πίεσέ το ελαφρώς με ένα πιάτο από πάνω και τηγάνισέ το για 7 λεπτά από τη μία πλευρά και 3-4 λεπτά από την άλλη, μέχρι να ψηθεί καλά. Άφησέ το να σταθεί λίγο και μετά κόψ’ το σε μικρούς κύβους.
  4. Βράσε τα αυγά για 7 λεπτά, βύθισέ τα σε κρύο νερό, καθάρισέ τα και κόψ’ τα.
  5. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρισε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο αλάτι μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  6. Σε μια μεγάλη πιατέλα στρώσε όλα τα πράσινα φύλλα. Πασπάλισε με τα ⅔ από τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Τοποθέτησε στο κέντρο το κοτόπουλο, και φτιάξε σειρές με τα αυγά, το αβοκάντο, τα ντοματίνια, την πανσέτα και το Roquefort. Πασπάλισε από πάνω με το σχοινόπρασο.
  7. Φτιάξε το dressing: βάλε σε ένα βαζάκι το υπόλοιπο καραμελωμένο κρεμμύδι, το λάδι, το ξύδι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Χτύπα καλά και δοκίμασε – προσάρμοσε τα υλικά αν χρειαστεί.
  8. Σέρβιρε το dressing στο τραπέζι και άφησε την παρέα να ρίξει όσο θέλει πάνω στη σαλάτα της. Αν σου περισσέψει, κρατιέται μια χαρά στο ψυγείο για 1-2 μέρες.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *