Αν θέλεις μια σαλάτα που να είναι χορταστική, γεμάτη γεύση και χρώματα, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα. Το κριθάρι δίνει μια υπέροχη υφή, τα λαχανικά και τα μυρωδικά φρεσκάδα, ενώ η σάλτσα με το ξινόγαλο και το γιαούρτι απογειώνει το αποτέλεσμα.
Υλικά
- 100 γρ. κριθάρι, πλυμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες χούφτες πράσινα σαλατικά (σπανάκι και άλλα φυλλώδη)
- 200 γρ. φασολάκια πράσινα, καθαρισμένα
- 4 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 παντζάρια βρασμένα, κομμένα σε κύβους
- Μικρό ματσάκι άνηθο (μόνο τα φύλλα)
- Μικρό ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
- Μικρό ματσάκι δυόσμο (μόνο τα φύλλα)
- 100 γρ. τυρί λαδένιο ή φέτα τριμμένη
- 50 γρ. καρύδια, ελαφρώς καβουρδισμένα
Για τη σως:
- 100 ml ξινόγαλο
- 1 κ.σ. ξινή κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κ.σ. λεμόνι ή ξίδι λευκό κρασιού
- ½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κ.γ. μέλι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
Εκτέλεση
- Βράσε το κριθάρι σε αλατισμένο νερό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει ελαφρώς. Σούρωσε, πρόσθεσε το ελαιόλαδο και άφησέ το να κρυώσει.
- Ζεμάτισε τα φασολάκια σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια βύθισέ τα σε κρύο νερό για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
- Σε ένα μπολ χτύπησε τα υλικά της σως μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σε μια μεγάλη πιατέλα στρώσε τα πράσινα σαλατικά. Πρόσθεσε τα φασολάκια, τα ραπανάκια και τα παντζάρια. Σκόρπισε από πάνω τα μυρωδικά, το κριθάρι, το τυρί και τα καρύδια. Ανακάτεψε ελαφρά.
- Περιχύνεις με τη σως και ολοκληρώνεις με τους σπόρους ροδιού για χρώμα και δροσιά.
Μια σαλάτα που μπορεί να σταθεί άνετα ως κυρίως γεύμα ή σαν εντυπωσιακό συνοδευτικό.
Καλή απόλαυση!