Αν ψάχνεις για ένα πιάτο που συνδυάζει comfort food με λίγο… γκουρμέ χαρακτήρα, αυτή η συνταγή είναι ιδανική. Μίνι “Toad in the Hole” με λουκάνικα, αφράτο κουρκούτι και ένα γλυκοπικάντικο κρεμμυδάτο μαρμελαδένιο topping που απογειώνει το αποτέλεσμα.
Υλικά
Για το toad in the hole
- 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Μια πρέζα αλάτι
- 3 αυγά
- 220 ml πλήρες γάλα
- 4 κ.σ. λίπος wagyu (ή άλλο ζωικό λίπος ή βούτυρο)
- 12 μικρά λουκάνικα
Για τη “μαρμελάδα”
- Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 5 σκελίδες σαλότ, ψιλοκομμένες
- 1 πιπερίτσα jalapeño, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. Worcestershire sauce
- 2 κ.γ. βαλσαμικό ξύδι
- 1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο
- Μερικά φύλλα φασκόμηλου, τηγανισμένα μέχρι να γίνουν τραγανά (για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Για το κουρκούτι:
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 240°C (220°C στον αέρα).
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνεις τα αυγά και ανακατεύεις με σύρμα. Σιγά-σιγά προσθέτεις το γάλα μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος χυλός. Αν έχεις χρόνο, άφησέ τον στο ψυγείο για 24 ώρες — θα γίνει ακόμη πιο αφράτος.
Για το ψήσιμο:
Μοίρασε από 1 κ.γ. λίπος wagyu σε κάθε θήκη μιας φόρμας για μάφιν (12 θέσεων).
Βάλε τη φόρμα στον φούρνο για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να κάψει καλά το λίπος.
Βγάζεις προσεκτικά, μοιράζεις το κουρκούτι στις θήκες και προσθέτεις από ένα λουκάνικο σε καθεμία.
Ψήσε για 20–25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για τη “μαρμελάδα” με τα κρεμμυδάκια:
Σε ένα τηγάνι ζέστανε λίγο λάδι και τσιγάρισε τα σαλότ μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Πρόσθεσε το jalapeño και μαγείρεψε για 2 λεπτά.
Ρίξε τη ζάχαρη, τη Worcestershire sauce και το βαλσαμικό και άσε να καραμελώσουν μέχρι να γίνουν σχεδόν σαν μαρμελάδα.
Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε το βούτυρο για να γυαλίσει η σάλτσα.
Σέρβιρε τα μικρά “toad in the hole” με τη μαρμελάδα κρεμμυδιού από πάνω και λίγα τραγανά φύλλα φασκόμηλου. Ιδανικά, συνόδευσέ τα με ένα αφράτο πουρέ πατάτας ή λίγο champ (παραδοσιακό ιρλανδικό πουρέ με φρέσκα κρεμμυδάκια).
Καλή απόλαυση!