Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος των οικιακών συσκευών!

3
Εμφάνιση 1 από 3

Η κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι είναι μια «πονεμένη» ιστορία για όλους τους ιδιοκτήτες/ενοικιαστές. Όχι μόνο επειδή ένα τεράστιο ποσοστό του λογαριασμού της ΔΕΗ αφορά «τρίτες» χρεώσεις που δεν αφορούν άμεσα την κατανάλωσή σας, αλλά και επειδή συχνά αγνοούμε τι ρεύμα καταναλώνει κάθε συσκευή και καταλήγουμε σε αλόγιστη σπατάλη ρεύματος, που οδηγεί και σε φουσκωμένους λογαριασμούς.

Στο άρθρο αυτό, λοιπόν, θα δείτε πως να υπολογίζετε την κατανάλωση ρεύματος μιας συσκευής σε βάθος μήνα ή έτους, τις τυπικές καταναλώσεις οικιακών συσκευών αλλά και το πως μπορείτε να επωφεληθείτε από μειωμένα τιμολόγια ρεύματος και να εξοικονομήσετε ενέργεια!

katanalosi energeias spiti (5)

1. Υπολογισμός κατανάλωσης ρεύματος

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα αερόθερμο με ισχύ 1000 Watts. Αυτό σημαίνει ότι αν λειτουργήσει επί 60 λεπτά στη μέγιστη ισχύ του, θα καταναλώσει μια κιλοβατώρα (KWh), ήτοι 1000 Watts την ώρα. Με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ, μια κιλοβατώρα κοστίζει 0,09-0,1 ευρώ, όμως αυτή η τιμή δε περιλαμβάνει τις «άλλες» χρεώσεις που προαναφέραμε (διανομή, συντήρηση δικτύου κ.λπ.) Αν τις προσθέσουμε, τότε το πραγματικό κόστος αγγίζει περίπου τα 0,18 ευρώ/KWh, ανάλογα και με την κλίμακα κατανάλωσης στην οποία υπάγεστε (σύνολο KWh ανά τετράμηνο). Αυτό το κόστος κρατήστε και να το θυμάστε! Για πιό εύκολο υπολογισμό, μπορείτε να πολλαπλασιάζετε τα «Watts» της συσκευής με το 0,0054, ώστε να βλέπετε το μηνιαίο κόστος μιας συσκευής, αν λειτουργεί 1 ώρα την ημέρα. Αν λειτουργεί 2 ώρες, με το 0,0108 κ.ό.κ

Έτσι, το αερόθερμό μας σε μια ώρα θα μας έχει κοστίσει περίπου 18 cents! Αν το χρησιμοποιούμε για μία ώρα κάθε μέρα, τότε το μήνα θα μας κοστίσει 5,4 ευρώ και το χρόνο σχεδόν 65 ευρώ! Είδατε που δεν είναι τόσο λίγα όσο νομίζατε; Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν πολλές εξ’ίσου ενεργοβόρες συσκευές μέσα στο σπίτι μας και τις χρησιμοποιούμε σε καθημερινή, σχεδόν βάση.

katanalosi energeias spiti (4)

Πάντα να συμβουλεύεστε τις ετικέτες των συσκευών όπου αναγράφονται τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να υπολογίζετε περίπου την κατανάλωσή τους. Να θυμάστε πως δε χρειάζεται να τις λειτουργείτε συνέχεια «στο τέρμα», αλλά να τις ρυθμίζετε σε μια μικρότερη ένταση, σε βάθος έτους ίσως γλιτώσετε μερικές δεκάδες ευρώ που δεν είναι και αμελητέο ποσό!

Διαβάστε τα πάντα εδώ για την ενεργειακή κλάση των οικιακών συσκευών!

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι λάμπες φωτισμού, που ειδικά με της νέας τεχνολογίας φθορισμού και LED, θεωρούμε πως η κατανάλωσή τους είναι αμελητέα. Μια λάμπα πυρακτώσεως όντως έχει σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση από τις νέες λάμπες και φυσικά μη ξεχνάμε ότι συνήθως έχουμε 5-10 λάμπες να λειτουργούν μέσα στο σπίτι το βράδυ. Έτσι, 5 λάμπες των 20 Watts που λειτουργούν κατά μέσο όρο 4 ώρες την ημέρα, το χρόνο μας κοστίζουν 5 x 20 x 4 x 365 x 0,18 = 26,28 ευρώ. Μικρό το ποσό, αλλά αν αντικατασταθούν με λάμπες LED, κατανάλωσης 7 Watts, τότε το ετήσιο κόστος ανέρχεται μόλις στα… 9 ευρώ!

Στη σελίδα που ακολουθεί θα βρείτε τις τυπικές καταναλώσεις οικιακών συσκευών, ώστε να έχετε μια καλή ιδέα του τι… καίτε!

Εμφάνιση 1 από 3
Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.