Μια πολύχρωμη, αρωματική και θρεπτική σαλάτα που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση της κολοκύθας με τη γήινη νοστιμιά των φασολιών και την πικάντικη πινελιά του μελιού με τσίλι. Ιδανική τόσο για συνοδευτικό όσο και για κυρίως πιάτο, ειδικά αν τη σερβίρεις δροσερή!
Υλικά
- 500 γρ. κολοκύθα (τύπου butternut), καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια 2 εκ.
- 350 γρ. καλαμπόκι (όχι κονσέρβα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
- 400 γρ. μαύρα φασόλια (σε κονσέρβα, στραγγισμένα)
- 50 γρ. μέλι
- ½–1 κ.γ. νιφάδες τσίλι (ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλεις)
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C (180°C στον αέρα).
- Άπλωσε την κολοκύθα και το καλαμπόκι σε μεγάλο ταψί, ώστε να σχηματίζουν μία στρώση.
- Περίχυσε με το ελαιόλαδο, ανακάτεψε καλά και πασπάλισε με ρίγανη και λίγο αλάτι.
- Ψήσε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και το καλαμπόκι να πάρει χρώμα.
- Όσο ψήνονται τα λαχανικά, ζέστανε σε μικρό κατσαρολάκι το μέλι με το τσίλι μέχρι να αρχίσει να βράζει ελαφρά. Άφησέ το στην άκρη να αρωματιστεί.
- Μόλις ψηθούν τα λαχανικά, βγάλε τα καλαμπόκια και άφησέ τα να κρυώσουν λίγο.
- Ρίξε την κολοκύθα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα φασόλια. Με κοφτερό μαχαίρι, κόψε τους σπόρους από τα καλαμπόκια και πρόσθεσέ τους στο μπολ.
- Περίχυσε με το μελί-τσίλι μείγμα και ανακάτεψε όσο είναι ακόμη ζεστά τα υλικά, για να δέσουν οι γεύσεις.
- Δοκίμασε και ρίξε το αλάτι και το πιπέρι.
- Άφησε τη σαλάτα να κρυώσει τελείως, πριν τη φυλάξεις σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 3–5 ημέρες.
Απόλαυσέ τη ως υγιεινό γεύμα, συνοδεία ψητού κοτόπουλου ή μόνη της, με λίγο ψωμί ολικής.
Καλή απόλαυση!