Αποτέλεσμα; Μια θεϊκή ισορροπία ανάμεσα στη βουτυρένια τραγανότητα της σφολιάτας και τη φρεσκάδα της γέμισης.

Share:

Ένα εντυπωσιακό πιάτο που συνδυάζει φρεσκάδα, άρωμα και πλούσια γεύση — ιδανικό για ένα κυριακάτικο τραπέζι ή μια ξεχωριστή περίσταση! Ο σολομός «en croûte» (δηλαδή ψημένος μέσα σε φύλλο σφολιάτας) διατηρείται απίστευτα ζουμερός, ενώ το σπανάκι, το τυρί κρέμα και τα αρωματικά δίνουν μια υπέροχη ισορροπία στο αποτέλεσμα.

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 225 γρ. σπανάκι baby
  • 180 γρ. τυρί κρέμα πλήρες
  • 1 κρόκος αυγού (κρατήστε το ασπράδι για τον σολομό)
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον σολομό

  • 1 κιλό φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα και κόκαλα
  • 1 μεγάλο ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 βαζάκι (280 γρ.) ψητές πιπεριές σε λάδι, στραγγισμένες
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 500 γρ. σφολιάτα (σε μπλοκ)
  • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα

Για τη σως βοτάνων

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 200 γρ. crème fraîche
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Γέμιση:
    Ρίξε το σπανάκι σε ένα μπολ και κάλυψέ το με βραστό νερό για να μαραθεί. Στράγγισέ το καλά και στίψε με τα χέρια για να φύγουν τα υγρά.
    Πρόσθεσε το τυρί κρέμα, τον κρόκο αυγού, αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε καλά και άφησέ το στην άκρη.
  2. Σολομός:
    Άπλωσε το φιλέτο του σολομού σε ξύλο κοπής, αλάτισε, πιπέρωσε και σκέπασε με ψιλοκομμένο άνηθο. Από πάνω τοποθέτησε τις ψητές πιπεριές και έπειτα τη γέμιση με το σπανάκι.
    Σε ένα μπολ, χτύπα το αυγό, το γάλα και το ασπράδι που περίσσεψε.
  3. Σφολιάτα:
    Κόψε τα ⅔ του μπλοκ και άνοιξέ τα σε αλευρωμένη επιφάνεια, ώστε να χωρέσουν τον σολομό. Τοποθέτησε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα και στη μέση βάλε τον σολομό.
    Άλειψε περιμετρικά με το μείγμα αυγού και τύλιξε τη σφολιάτα, κλείνοντας καλά τα άκρα. Βάλε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
    Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C (200°C στον αέρα). Αν θέλεις, στόλισε την επιφάνεια με διακοσμητικά κομμάτια από τη ζύμη που περίσσεψε και άλειψέ τη με το αυγό.
    Ψήσε για 30–35 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα.
  4. Σως βοτάνων:
    Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και τον χυμό λεμονιού.
  5. Σερβίρισμα:
    Άφησε τον σολομό να ξεκουραστεί 15 λεπτά πριν τον κόψεις σε παχιές φέτες. Σέρβιρέ τον με τη δροσερή σως βοτάνων.

Αποτέλεσμα; Μια θεϊκή ισορροπία ανάμεσα στη βουτυρένια τραγανότητα της σφολιάτας και τη φρεσκάδα της γέμισης.
Καλή απόλαυση!

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *