Μια συλλογή φωτιστικών που μεταμορφώνουν απρόσμενα υλικά σε πρωτότυπα αντικείμενα φωτισμού.

Από ανακυκλωμένα ευρήματα, παλιά αντικείμενα και περίεργα υλικά δεύτερης χρήσης, μια σειρά από στούντιο και σχεδιαστές μετατρέπουν το φωτιστικό σε αντικείμενο έρευνας, πειραματισμού και επαναχρησιμοποίησης.

City Girls: λάμπες από ευρήματα του δρόμου

Οι City Girls είναι ένα στούντιο και το ψευδώνυμο δύο ανώνυμων καλλιτεχνών από το Λονδίνο, οι οποίοι φτιάχνουν λάμπες-«Φρανκενστάιν» από οτιδήποτε εντοπίζουν στο eBay, στο Facebook Marketplace ή ακόμη και στην άκρη του δρόμου.

Η διαδικασία τους στηρίζεται στο κυνήγι αντικειμένων που έχουν ήδη διανύσει μια πρώτη ζωή. Στη μέχρι τώρα συλλογή τους έχουν χρησιμοποιήσει, μεταξύ άλλων, ένα μοντέλο σκάφους από υαλοβάμβακα, παγιέτες και ξεχαρβαλωμένες πεταλούδες που προέρχονταν από σπασμένο παιχνίδι.

Κάθε λάμπα αποκτά στο τέλος ένα όνομα, όπως Pamela, Lola ή Jean, στοιχείο που δίνει στις κατασκευές τους μια πιο προσωπική, σχεδόν συλλεκτική ταυτότητα.

Ανάμεσα στα έργα τους ξεχωρίζει η Virginia, μια κομψή λάμπα σε μορφή κύκνου με καμπυλωτό πράσινο κεφάλι, μεταλλικό σώμα από παλιά πόδια καρεκλών και σύρμα διακοσμημένο με μεγάλες γυάλινες χάντρες.

Η πρακτική των City Girls δείχνει πώς τα απομεινάρια καθημερινών αντικειμένων μπορούν να αποκτήσουν νέα χρήση μέσα από τη φαντασία και τη σύνθεση.

image

Le Labo 1.0: κηρώδη φωτιστικά που ξαναπλάθονται

Το παρισινό Baguette Studio ανέπτυξε τη σειρά Le Labo 1.0, μια συλλογή από αμιγώς κηρώδη καπέλα λαμπών που μπορούν να λιώσουν και να ξαναδημιουργηθούν ατελείωτα, χωρίς απώλεια υλικού.

Η σειρά περιλαμβάνει επιτοίχιο φωτιστικό, κρεμαστό φωτιστικό και επιτραπέζια φωτιστικά σε δύο μεγέθη. Για τη διαμόρφωση των κηρωδών στοιχείων, το στούντιο χρησιμοποίησε μια ειδική μηχανή περιστροφικής χύτευσης, διαδικασία που συναντάται συνήθως στην κατασκευή πλαστικών εξαρτημάτων.

Όπως εξήγησε ο Philippe Gaud, που συνίδρυσε το στούντιο με την Emma Lohner, το project θέτει ερωτήματα γύρω από την ιδιοκτησία των αντικειμένων. «Αντί να κατέχεις ένα αντικείμενο, ουσιαστικά κατέχεις 400 ή 800 γραμμάρια κεριού που μπορούν να λιώσουν και να επαναχρησιμοποιηθούν».

Με αυτή την προσέγγιση, το Le Labo 1.0 μετατρέπει το φωτιστικό σε υλικό που δεν παγώνει σε μια τελική μορφή, αλλά παραμένει ανοιχτό σε συνεχή επανασχεδιασμό.

Wretched Flowers: φωτιστικό με όψη πανοπλίας

Το Wretched Flowers είναι το project των σχεδιαστών από τη Νέα Υόρκη Loney Abrams και Johnny Stanish, οι οποίοι δουλεύουν με πλέξιμο αλυσιδωτού πλέγματος από ανοξείδωτο ατσάλι για επιτοίχια διακοσμητικά και φωτιστικά με βιομηχανική, σχεδόν οπλοποιημένη αισθητική.

Στη συλλογή τους περιλαμβάνεται ένα επιδαπέδιο φωτιστικό που θυμίζει επιμηκυμένη εκδοχή του εμβληματικού Flowerpot lamp του Verner Panton από το 1968. Η επιφάνειά του καλύφθηκε με μανδύα από αλυσιδωτό πλέγμα και ολοκληρώθηκε με λεπτομέρειες από γυάλινες χάντρες και πολύτιμους λίθους περασμένους στο χέρι.

Το αποτέλεσμα συνδυάζει τη χρηστικότητα με τη χειροποίητη επεξεργασία και δίνει έμφαση στη μεταμόρφωση ενός γνωστού σχήματος μέσα από εντελώς διαφορετικά υλικά.

Gel Lamp: ένα φωτιστικό σαν κύβος καραμέλας

Η σχεδιάστρια από το Λονδίνο Billy Easter παρουσίασε το Gel Lamp μέσω του στούντιό της, Public Parts. Το φωτιστικό θυμίζει κύβο καραμέλας και αποτελείται από έναν κοίλο κύβο σιλικόνης διαστάσεων περίπου 11,5 επί 11,5 επί 11,5 εκατοστά.

Στη βάση του υπάρχει ένα ρυθμιζόμενο LED, ενώ στο κάτω μέρος του κύβου έχει ανοιχτεί ένα λεπτό άνοιγμα για λωρίδες διαφανών έγχρωμων gels. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει το χρώμα του φωτιστικού, επιτρέποντας μια εύκολη προσαρμογή της ατμόσφαιρας που δημιουργεί.

Η απλότητα της κατασκευής του και η δυνατότητα αλλαγής του φωτισμού το φέρνουν κοντά σε μια πιο ευέλικτη λογική χρήσης, όπου το αντικείμενο δεν είναι στατικό αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με το ζητούμενο.

Bic Lamp: οικείο αντικείμενο σε υπερμεγέθη κλίμακα

Το Bic Lamp είναι ένα κρεμαστό φωτιστικό σε σχήμα του εμβληματικού Bic Cristal, του στυλό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, γνωστού και ως Biro.

Με διαστάσεις 12 φορές μεγαλύτερες από το τυπικό στυλό, το φωτιστικό σχεδιάστηκε με τρεις εκδοχές «καπακιού» σε κλασικό μαύρο, μπλε και κόκκινο. Το εξαγωνικό σώμα του, που αντιστοιχεί στο μέρος του στυλό γεμάτο με μελάνι, κατασκευάστηκε από μεγάλο φωτιστικό σώμα LED.

Το έργο φέρει την υπογραφή του δημιουργού Mario Paroli και της ιταλικής μάρκας Seletti, αξιοποιώντας ένα εξαιρετικά αναγνωρίσιμο αντικείμενο σε νέα, καθημερινή κλίμακα αναφοράς.

Fused: όταν τα υπολείμματα γίνονται νέο αντικείμενο

Οι σχεδιαστές από το Λονδίνο Audra Grays και Maxim Lester συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν το επιτραπέζιο φωτιστικό Fused από απόβλητα υλικά των δικών τους πρακτικών.

Το project συγκεντρώνει αποκόμματα από τις γυάλινες κατασκευές της Grays και υπολείμματα από τη μεταλλουργική εργασία του Lester. Τα υλικά συντήχθηκαν ώστε να προκύψει ένα γεωμετρικό, χρηστικό φωτιστικό, με σαφή αναφορά στην ιδέα της αξιοποίησης των περισσευμάτων.

Οι δύο σχεδιαστές επέλεξαν αυτή τη μέθοδο και για πρακτικούς λόγους, καθώς ο συνδυασμός των υπολειμμάτων τους βοήθησε να μειώσουν συνειδητά το κόστος κατασκευής.

image

A4 Lamp: φωτιστικό που χωρά σε φάκελο

Ο σχεδιαστής με έδρα το Λονδίνο Andu Masebo κατασκεύασε το A4 Lamp από τρία κομμάτια γαλβανισμένου ελάσματος που χωρούν μέσα σε έναν φάκελο A4.

Ο Masebo κύλησε και δίπλωσε το μέταλλο στο χέρι, δημιουργώντας στρογγυλά και ορθογώνια στοιχεία που συναρμολογούνται με καθαρές εγκοπές. Η κατασκευή του βασίζεται στην ακρίβεια της χειροποίητης διαδικασίας και στην απλότητα των υλικών.

Το φωτιστικό παρουσιάστηκε στο Unit.d, μια αναδυόμενη γκαλερί design στο Haggerston που δημιουργήθηκε για να προβάλλει συλλεκτικό design σε πιο προσιτές τιμές.

Buké Lamps: κιτς συνθέσεις από ευρήματα

Ο Σουηδός σχεδιαστής Simon Skinner αναζήτησε σε φιλανθρωπικά καταστήματα και παζάρια μεταχειρισμένα μπολ, τασάκια και μικροσκοπικά αγαλματίδια γάτας, τα οποία στοίβαξε το ένα πάνω στο άλλο για να φτιάξει 20 επιτραπέζια φωτιστικά με έντονα κιτς χαρακτήρα.

Κάθε γυάλινο αντικείμενο αμμοβολήθηκε ώστε να σχηματίσει ένα ενιαίο σύνολο, ενώ παράλληλα κάλυψε τον εσωτερικό λαμπτήρα. Έτσι, τα φωτιστικά μοιάζουν σαν να έχουν φτιαχτεί από αντικείμενα που αιωρούνται μέσα σε πάγο.

Ο Skinner έχει περιγράψει τη διαδικασία του ως παιχνίδι με Lego ή σαν σύνθεση λουλουδιών, αναδεικνύοντας τον πειραματικό και συνδυαστικό χαρακτήρα της δουλειάς του.

Από τις λαμπερές συλλογές των City Girls μέχρι τις ανακυκλώσιμες κηρώδεις φόρμες του Baguette Studio και τις ευρηματικές κατασκευές άλλων σχεδιαστών, τα παραδείγματα αυτά δείχνουν μια κοινή τάση: το φωτιστικό δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως χρηστικό αντικείμενο, αλλά και ως πεδίο επανάχρησης, υλικής αφήγησης και έξυπνου σχεδιασμού.

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα και αγαπώ καθετί καινούργιο! Παρόλο που ξεκίνησα με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το πάθος μου για τη γραφή με οδήγησε στη Δημοσιογραφία, όπου ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο ΕΚΠΑ. Πάντα με γοήτευε ο κόσμος του lifestyle, της μόδας, της ομορφιάς και της διακόσμησης, και τώρα έχω τη χαρά να μοιράζομαι τις δικές μου ιδέες και σκέψεις μαζί σου. Είσαι έτοιμη για αυτό το ταξίδι;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *