Μήπως το κινητό σας επηρεάζει τη σχέση σας με τα παιδιά σας;

0

Συχνά οι γονείς  φέρνουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους που περνούν αρκετές ώρες στο tablet και τον υπολογιστή , παίζοντας  games, κάνοντας chat. Ανησυχούν ότι παραμελούν τη μελέτη τους ή ακόμη εκφράζουν φόβους για την κοινωνική τους ζωή. Τι γίνεται όμως με τη σχέση των γονέων με το δικό τους κινητό / tablet?

Σίγουρα σας έχει συμβεί να κοιτάτε το κινητό σας για να ελέγξετε ένα e-mail ή μια κοινοποίηση στο Facebook ενώ είστε με τα παιδιά σας. Μπορεί τα smartphones και τα tablet να είναι για εσάς ένα διασκεδαστικό διάλειμμα, αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, όταν χρησιμοποιούμε τα smartphones μας μπροστά στα παιδιά επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία και οι σχολικές τους επιδόσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί μετά την ανάγνωση κακών ειδήσεων ή μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονται με την εργασία σας να νιώθετε στρεσαρισμένοι κι όταν τα παιδιά αποζητήσουν την προσοχή σας το πιο πιθανό είναι να θυμώσετε, να εκνευριστείτε και φωνάξετε σε αυτά χωρίς να φταίνε. Έτσι τα παιδιά βιώνουν αισθήματα αδικίας ενώ νιώθουν ασήμαντα και μειώνεται η αυτοπεποίθησή τους.

Θέλετε να κάνετε κάτι για αυτό; Παρακάτω θα βρείτε λίγη «τροφή για σκέψη»

Φροντίστε να είστε εκεί

Όταν ένα παιδί νήπιο δεν παίρνει την προσοχή από το μπαμπά και τη μαμά, προσπαθεί να την αποσπάσει με κλάματα, με προσκόλληση, με κακή συμπεριφορά (αταξίες κ.λπ.). Αυτό που θέλει πραγματικά το παιδί είναι η θετική προσοχή σας αλλά, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του χρησιμοποιεί αρνητικούς τρόπους. Φροντίστε να είστε εκεί παίζοντας με το παιδί, αφιερώνοντάς του χρόνο και ενέργεια κι αφήνοντας το κινητό σας για κάποια ώρα μακριά από εσάς.

παιδί γονεις smartphone (1)

Κάνετε τις σχέσεις  προτεραιότητα

Δώστε βάρος και προσοχή σε όλα τα μέλη της οικογένειας (παιδιά και σύντροφο). Οι έξοδοι, τα οικογενειακά τραπέζια, μια βόλτα είναι απαραίτητα και δεν χρειάζεται να έχουν μεγάλο κόστος, ακόμη και μια βόλτα σε ένα κοντινό σας στέκι για ένα καφέ και μια πορτοκαλάδα χωρίς τη συνοδεία κινητών, tablet απλά και μόνο για να μιλήσετε ή μια βραδιά που φτιάχνετε ποπ κορν στο σπίτι αρκούν.

Δημιουργήστε χρόνο αποσύνδεσης των ηλεκτρονικών συσκευών

Οριοθετήστε κάποιους χώρους όπου δεν θα απαντάτε στο κινητό (μόνον όταν είναι ανάγκη) όπως π.χ. στο τραπέζι όταν τρώτε ή αποσυνδεθείτε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο ή μπλοκ στη συσκευή σας για να αποφύγετε στον πειρασμό να τις χρησιμοποιείτε. Προσπαθείτε να πειθαρχείτε και να μην επιτρέπετε π.χ. τη διακοπή των οικογενειακών συζητήσεων επειδή ήρθε μήνυμα στο κινητό σας.

Ενισχύστε την επικοινωνία

Οι γονείς πολλές φορές αντικαθιστούν τον διάλογο και το παιχνίδι με το κινητό τους –που για μερικούς χρησιμεύει και ως νταντά- ή από ανία αρνούνται να παίξουν, να τρέξουν, να χοροπηδήξουν στο κρεβάτι και να ακούσουν μουσική με το παιδί. Όμως δεν υπάρχει παιδί που δεν καίγεται από επιθυμία να πει ένα τραγουδάκι με τη μαμά του, να κάνει κούνια και να διαβάσει παραμύθια. Μην δίνετε το μήνυμα στα παιδιά ότι το πιο σπουδαίο πράγμα στο σπίτι είναι το να κοιτάτε μια οθόνη. Μπορεί να υπάρχει εκεί γύρω κάποιος ο οποίος θα ήθελε να σας μιλήσει, να επικοινωνήσει και να παίξει μαζί σας και αυτό είναι το παιδί σας.

Woman holding baby in kitchen using mobile phone

Δώστε το καλό παράδειγμα

Μην αφήνετε το κινητό σας πάνω στο τραπέζι και μην ελέγχετε συνεχώς το κινητό σας για να κάνετε π.χ. like στο facebook. Αποκτήστε και εσείς οι ίδιοι χόμπυ και αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για πραγματική κοινωνική ζωή.

Ζητάτε πάντα λίγο χρόνο

Δεν χρειάζεται να είστε διαθέσιμοι στα παιδιά σας το 100% του χρόνου σας. Στην πραγματικότητα, είναι υγιές να μένετε και λίγο ανεξάρτητοι ή μόνοι. Αρκεί βέβαια να ενημερώνετε τα παιδιά ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο για να τακτοποιήσετε κάποιες επαγγελματικές εκκρεμότητες και να κοιτάξετε το κινητό σας ή να απαντήσετε σε αυτό εάν είναι πραγματική ανάγκη, σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού.

Ειρήνη Ν Γιαννόπαπα

Ψυχολόγος

M.Sc. στην Ειδική Αγωγή , Λογοθεραπεία & Συμβουλευτική Γονέων

Πανεπιστήμιο Αθηνών

www.isida.gr

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.