Παιδιά και Internet, ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία; [Έρευνα]

0

Η ESET® παρουσίασε τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας της «Evolution of a child and technology» στην παγκοσμίως μεγαλύτερη έκθεση για τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας Mobile World Congress. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα είναι ότι οι γονείς στη Ρωσία είναι οι πιο αυστηροί με τα παιδιά. Μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, σχεδόν κανένα αγόρι ή κορίτσι δεν έχει το δικό του κινητό και δεν του επιτρέπεται να κάνει οτιδήποτε στον κυβερνοχώρο χωρίς επίβλεψη. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της ESET συγκρίνουν ποια ηλικία θεωρούν καταλληλότερη οι γονείς σε τέσσερις χώρες – Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ρωσία – για τα πρώτα βήματα των παιδιών τους στην ψηφιακή και την κανονική ζωή.

«Υπάρχει διαφορά συγκριτικά με τις δυτικές χώρες, όπου ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών έχει πρόσβαση στην τεχνολογία πολύ νωρίτερα από αυτό το «ηλικιακό ορόσημο». Το online σερφάρισμα χωρίς γονική επίβλεψη αποτελεί κάτι σύνηθες για παιδιά κάτω των πέντε ετών σε ποσοστά μέχρι 6% σε Βρετανία, 8% σε Γερμανία και 10% σε ΗΠΑ, σύμφωνα με τους γονείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα» σχολιάζει ο Ondrej Kubovič, IT Security Specialist στην ESET.

EPC_Infographic_Survey_01_2016

Αυτό συνδέεται με ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα, ότι οι γονείς δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά περικυκλώνονται από τις σύγχρονες τεχνολογίες από πρώιμες ηλικίες. Φαίνεται να αποτελεί παγκόσμια συναίνεση, καθώς αυτή η άποψη παρατηρείται στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων και στα τέσσερα έθνη. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν μέσω Google Consumer Surveys στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και από τη Merku στη Ρωσία, τον Ιανουάριο του 2016. *

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα συντριπτικό 96,6% των Ρώσων ερωτηθέντων συμφωνεί (26%) ή συμφωνεί απόλυτα (70,6%), με τον ισχυρισμό ότι «τα παιδιά σήμερα χρησιμοποιούν την τεχνολογία και το Διαδίκτυο σε υπερβολικά πολύ νεαρή ηλικία». Μόνο το 3,4% ισχυρίζεται ότι ισχύει το αντίθετο. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί εμφανίζονται πιο ενθουσιώδεις σχετικά με το ρόλο που  παίζουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στη ζωή των παιδιών τους, με ποσοστό λιγότερο από τα δύο τρίτα να συμφωνεί (31,8%) ή να συμφωνεί απόλυτα (33,5%), με την ίδια δήλωση.

EPC_Infographic_Survey_02_2016

Οι περισσότεροι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχονται επίσης ότι τα παιδιά τους είχαν τον πρώτο τους λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πριν κλείσουν τα 11 έτη, και στη Ρωσία, ακόμη και νωρίτερα, με το μέσο όρο να είναι μόλις στα 8 χρόνια και 7 μήνες. Αυτό είναι ενδιαφέρον, καθώς πολλά δημοφιλή δίκτυα έχουν σημαντικά υψηλότερά όρια για την αποδεκτή ηλικία για την έναρξη ενός λογαριασμού, που κυμαίνονται από τα 13 έτη για το Facebook ή το Twitter μέχρι τα 18 για το ρώσικο VKontakte ή το YouTube.   

Οι έρευνες της ESET δείχνουν επίσης ότι οι Βρετανοί γονείς είναι πιο ενημερωμένοι για θέματα ασφαλείας όταν πρόκειται για την προστασία των παιδιών τους στον κυβερνοχώρο. Ποσοστό κοντά στα τρία τέταρτα (72,8%) των γονέων στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν εργαλεία γονικού ελέγχου, όπως το ESET Parental Control.. Το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης τέτοιων εργαλείων εντοπίζεται στη Γερμανία, όπου μόνο το 33,5% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τέτοιες λύσεις για να παρακολουθεί με τι ασχολούνται τα παιδιά όταν είναι online.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν τα συνοπτικά blogposts στο WeLiveSecurity.com, ενώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της ESET στο Mobile World Congress, μπορούν να επισκεφθούν την ειδική σελίδα.

* Οι έρευνες μέσω Google Consumer Surveys (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και Merku Survey (Ρωσία) πραγματοποιήθηκαν online σε δημογραφικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 γονέων με παιδιά έως 14 ετών σε κάθε χώρα κατά τον Ιανουάριο 2016.

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.