Πώς ένα εργοστάσιο τσιμέντου έγινε ένα όραμα ζωής και ένα εντυπωσιακό σπίτι

0

Το 1973 ο αρχιτέκτονας Ricardo Bofill έπεσε επάνω στο εργοστάσιο που θα του άλλαζε τη ζωή. Το La Fabrica βρισκόταν έξω από την Βαρκελώνη και από εκείνη την στιγμή έγινε το επίκεντρο της δουλειάς του και όχι μόνο, αφού αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη μεταμόρφωσή του. Μία μεταμόρφωση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Μιλάμε για έναν αχανή χώρο 32.000 τετραγωνικών μέτρων! 30 σιλό, γιγαντιαία δωμάτια όπου παλιά υπήρχαν μηχανές και 2.5 μίλια από υπόγεια τούνελ! Είναι ένα έργο που εξακολουθεί να αλλάζει μορφή ακόμα και σήμερα και είναι άγνωστο εάν θα ολοκληρωθεί ποτέ.
Το εργοστάσιο είχε φτιαχτεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Bofill πέρασε μόνο τον πρώτο ενάμιση χρόνο αποδομώντας το χώρο. Μετά από ατελείωτη δουλειά άρχισε σιγά σιγά να παίρνει ένα ύφος. Τεράστια living rooms, πανύψηλες βιβλιοθήκες, μαγικοί κήποι και μοναδικά υπνοδωμάτια είναι ορισμένα μόνο απ’ όσα μπορεί να δει κανεις στο μεταμορφωμένο La Fabrica.
Ο Bofill δηλώνει πως είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να συγκεντρωθεί και να εμπνευστεί για τη δουλειά του. Το έχει χωρίσει σε τέσσσερα τμήματα. Το αρχιτεκτονικό γραφείο, τη μεγάλα σάλα που λειτουργεί ως έκθεση, τους κήπους και το «σπίτι». Και το θεωρεί ως ένα γλυπτό που παίρνει σιγά σιγά τη μορφή του, ένα έργο που προφανώς θα συνεχίζεται… αιώνια.

ricardo-bofill-fabrica-1 ricardo-bofill-fabrica-3 ricardo-bofill-fabrica-4 ricardo-bofill-fabrica-5 ricardo-bofill-fabrica-6ricardo-bofill-fabrica-9 ricardo-bofill-fabrica-11 ricardo-bofill-fabrica-12 ricardo-bofill-fabrica-13

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.