Ασφαλές σπίτι χάρη στη smart τεχνολογία

0

Η smart τεχνολογία μέσα από τα phones, τα tablets και τα watches έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας. Κι όμως, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, καθώς μόλις τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε και τις άπειρες εφαρμογές που έχει η smart τεχνολογία στο χώρο του σπιτιού κι ειδικά στον τομέα της ασφάλειας.

Παράδειγμα εφαρμογής της smart τεχνολογίας στο χώρο του σπιτιού αποτελεί η περίπτωση του Charles Willson, ιδιοκτήτη οικίας στη Νάπα της Καλιφόρνια. Ο Willson είναι υψηλόβαθμο στέλεχος μάρκετινγκ σε φαρμακευτική εταιρεία κι έτσι υποχρεώνεται να μοιράζει το χρόνο του στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη.

συσκευές smart home

Ο Charles Willson στον εξωτερικό χώρο της οικίας του

Έτσι, ήθελε να βρει ένα τρόπο να θωρακίσει την περίπου 5 στρεμμάτων έκταση του στη Νάπα. Τη δυνατότητα αυτή του την έδωσαν οι εφαρμογές της smart τεχνολογίας. Έτσι, όταν ταξιδεύει λαμβάνει ειδοποιήσεις στο iPhone και το iPad που τον ενημερώνουν πως κάποιος βρίσκεται κοντά στην εξώπορτα. Τότε ενεργοποιεί τις Canary ή Dropcam cameras για να διαπιστώσει πως -συνήθως- πρόκειται για τον υπάλληλο της υπηρεσίας courier που ήθελε να παραδώσει ένα δέμα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάμερες Canary έχουν τη δυνατότητα μέσω των αισθητήρων κίνησης να ενεργοποιήσουν και το σύστημα του συναγερμού.

συσκευές smart home

Κάμερα Dropcam

συσκευές smart home

Κάμερα Canary με αισθητήρα κίνησης

Μια άλλη πρωτότυπη δυνατότητα της smart τεχνολογίας που εκμεταλλεύεται ο Willson είναι πως έχοντας συνδέσει τις κάμερες με το σταθμό παρατήρησης καιρού Netatmo μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία παρασκευής του κρασιού και της μπύρας, που αποτελεί το αγαπημένο του χόμπι. «Ειδικά η μπύρα πρέπει να μένει μεταξύ 65 και 75 βαθμών (μεταξύ 18 και 23 βαθμών Κελσίου) όταν ζυμώνεται οπότε λαμβάνω ειδοποιήσεις όταν η θερμοκρασία ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο κι έτσι μπορώ να ρυθμίζω κατάλληλα τα vats».

συσκευές smart home

Το μόνιτορ του Netatmo

συσκευές smart home

Ο θερμοστάτης έχει ρυθμιστεί ώστε να ανεβαίνει αυτόματα στους 70 βαθμούς όταν υποχωρεί κάτω από τους 60

Το μειονέκτημα της smart τεχνολογίας; Οι πολλές ειδοποιήσεις που λαμβάνει ο Willson στις συσκευές του αλλά ο ίδιος το βρίσκει πως είναι μικρό το τίμημα σε σχέση με τη δυνατότητα που του δίνεται να είναι σε θέση να γνωρίζει πως κάτι δεν πάει καλά, τη στιγμή που συμβαίνει, έτσι ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

συσκευές smart home

Η γωνιά του καθιστικού

Μια μικρή ματιά στο μέλλον των smart homes που δεν είναι και τόσο μακριά…

Πηγή: Dwell

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.