Πέντε χρήσιμα μυστικά για το ψήσιμο της γαλοπούλας

0

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και δεν είναι λίγες οι οικογένειες που προτιμούν ως κύριο πιάτο την ψητή γαλοπούλα με γέμιση.

Για την ιστορία, φαίνεται πως ο Άγγλο μονάρχης, Ερρίκος ο Η΄ ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο γεύμα. Ως τότε η χήνα αποτελούσε το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Στα μέσα του 20ου αιώνα η γαλοπούλα πήρε και επίσημα τα πρωτεία της χήνας, γι’αυτό σήμερα το το 87% των Βρετανών πιστεύει πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα. Η ζήτησή της αυξάνεται σταθερά και σήμερα στην Αγγλία καταναλώνονται περίπου 10 εκατομμύρια γαλοπούλες τον χρόνο.

Αν έχετε κι εσείς την ίδια γνώμη με τους Βρετανούς, τα ακόλουθα μαγειρικά tips για το τέλειο ψήσιμο της γαλοπούλας, θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα:

1. Μαρινάρετε τη γαλοπούλα σε αλατόνερο για 24 ώρες

Το αλατόνερο μπορεί να είναι μέσα σε λεκάνη ή σακούλα. Η αναλογία για το αλατόνερο είναι 50 γραμμάτια χοντρού αλατιού για κάθε λίτρο νερού. Η γαλοπούλα με το αλατόνερο θα πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο αλλά αν ο καιρός είναι ψυχρός, μπορείτε να την αφήσετε καλά καλυμμένη και στο μπαλκόνι.

Με αυτόν τον τρόπο το κρέας της γαλοπούλας γίνεται πιο τρυφερό.

2. Η γαλοπούλα θέλει το μασάζ της

Ξεκινάτε τη μάλαξη στο πτηνό, αλείφοντας την με βούτυρο, κατά προτίμηση. Κάντε απαλές κινήσεις, φροντίζοντας το βούτυρο κάτω από το δέρμα δίχως να σκιστεί από το κρέας.

3. Για να μη φύγει η γέμιση της γαλοπούλας τοποθετήστε ένα πορτοκάλι ή κρεμμύδι στον πάτο της.

4. Η γαλοπούλα θα πρέπει να τοποθετηθεί με το στήθος προς τα πάνω στο ταψί και την αφήνετε έτσι καθ’όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Η γαλοπούλα δεν χρειάζεται αναποδογύρισμα καθώς ψήνεται.

5. Το τέλειο δέσιμο

Το δέσιμο με σπάγκο είναι η ιδανική επιλογή για να μη χάσει η γαλοπούλα το σχήμα της. Για ένα τέλειο δέσιμο, ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία: Δένετε πρώτα τα άκρα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, τις φτερούγες και τα μπουτάκια κάτω κάτω και γύρω από το κορμί του πουλιού. Δένετε τα ποδαράκια όπως κάνετε αλογοουρά.

Ακολουθήστε τις οδηγίες ψησίματος υπολογίζοντας το ψήσιμο να ολοκληρωθεί ακριβώς την ώρα που περιμένετε τους καλεσμένους σας γιατί αν την έχετε έτοιμη πολύ νωρίτερα θα στεγνώσει.tips ψήσιμο γαλοπούλας

Και επειδή εκτός από την τεχνική, χρειάζεστε και έναν καλό φούρνο, ιδού μερικές επιλογές με τις πιο εξελιγμένες κουζίνες και φούρνους της αγοράς:

Pitsos EAN 5201369630371 Ελεύθερη κουζίνα | Inox με 8 τρόπους λειτουργίας: Πάνω και Kάτω θέρμανση, ThermoFlow για ταυτόχρονο μαγείρεμα σε 3 επίπεδα, Pizza ThermoFlow, Κάτω θέρμανση, ThermoGrill, Γκριλ μεγάλo, Γκριλ μικρό, Ξεπάγωμαtips ψήσιμο γαλοπούλας

Bosch Serie | 4 HCE723223G | EAN 4242002771229, Ελεύθερη κουζίνα | Λευκό με γρήγορη προθέρμανση: θερμαίνει έως 30% γρηγορότερα χρησιμοποιώντας το ίδιο ποσό ενέργειας.tips ψήσιμο γαλοπούλας

Siemens iQ 500 Εντοιχιζόμενος φούρνος l Inox / HE78BD571. Τέλεια αποτελέσματα ψησίματος έως 3 επίπεδα χάρη στην πρωτοποριακή κατανομή θερμότητας 3D hotAir Plus.tips ψήσιμο γαλοπούλας

Neff B14M82N3FR | Inox Εντοιχιζόμενος Φούρνος με 8 τρόπους λειτουργίας: CircoTherm, Πάνω & κάτω θέρμανση, Γκριλ μεγάλης επιφάνειας, Γκριλ μικρής επιφάνειας, Βαθμίδα για πίτσα, Κάτω θέρμανση, Βαθμίδα ξεπαγώματος. Εύρος θερμοκρασίας 50 °C – 275 °Ctips ψήσιμο γαλοπούλας

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.