Brownies γλυκοπατάτας: Είναι σκέτη λιχουδιά!

0

Αυτά τα brownies γλυκοπατάτας είναι γεμάτα με καραμελωμένη γλυκοπατάτα για μια γλυκιά, τραγανή υφή.

Συστατικά

Για τα brownies

  • 1–2 γλυκοπατάτες (κάνει 150g πουρέ γλυκοπατάτας)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 200gμαύρη σοκολάτα, τουλάχιστον 70% στερεά κακάο
  • 200g βούτυρο
  • 200g ζάχαρη άχνη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 60g απλό αλεύρι
  • 60g σκόνη κακάο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 75g πεκάν, χοντροκομμένα
  • 100g κομματάκια σοκολάτας ή μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένα
  • 50g μαύρη σοκολάτα, λιωμένη, για διακόσμηση
  • 50g λευκή σοκολάτα, λιωμένη, για διακόσμηση

Για την καραμελωμένη γλυκοπατάτα

  • 1 γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε 2cm
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • αλάτι

Για τις μουλιασμένες σταφίδες

  • 100g σταφίδες
  • 100ml ουίσκι bourbon

Μέθοδος

  1. Για να φτιάξετε τα brownies, προθερμάνετε το φούρνο στους 200C/180 C στον αέρα. Τρυπήστε τις πατάτες με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήστε για 40–45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ζυγίστε 150g από τον πολτό, ανακατέψτε τον με τη βανίλια και αφήστε το στην άκρη σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
  2. Εν τω μεταξύ, για να φτιάξετε την καραμελωμένη γλυκοπατάτα, βάζετε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι με καπάκι, με λίγο νερό. Προσθέστε μια μεγάλη πρέζα αλάτι και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια σκεπάστε και μαγειρέψτε απαλά για 5 λεπτά μέχρι να γίνουν al dente οι γλυκοπατάτες. Αφαιρούμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά και οι γλυκοπατάτες να δείχνουν κολλώδεις και καραμελωμένες. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Για να φτιάξετε τις μουλιασμένες σταφίδες, βάζετε τις σταφίδες σε μια κατσαρόλα με το μπέρμπον. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να φουσκώσουν οι σταφίδες και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  4. Για να φτιάξετε τα brownies, στρώστε μια τετράγωνη φόρμα 23εκ. με χαρτί ψησίματος και προθερμάνετε ξανά το φούρνο στους 200C/180 C στον αέρα.
  5. Βάλτε τη σοκολάτα σε ένα γυάλινο μπολ και βάλτε τη σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, φροντίζοντας το μπολ να μην ακουμπάει στο νερό. Αφήνουμε να λιώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Όταν λιώσει, αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  6. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί στο μίξερ μέχρι να μαλακώσουν, να αφρατέψουν και να αεριστούν. Χτυπάμε τα αυγά, ένα κάθε φορά. Αφήνω στην άκρη.
  7. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, προσθέτουμε τα πεκάν και τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  8. Ανακατέψτε το μείγμα βουτύρου, ζάχαρης και αυγών στον κρατημένο πουρέ γλυκοπατάτας. Διπλώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα που έχει κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το στεγνό μείγμα και τις σταφίδες μουλιασμένες σε μπέρμπον. Προσθέστε τις ζαχαρωμένες γλυκοπατάτες σφενδάμου και διπλώστε απαλά.
  9. Ξύστε στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η κορυφή και να φαίνεται στεγνή. Ένα σουβλάκι πρέπει να βγαίνει κολλώδες, όχι καθαρό ή καλυμμένο με βρεγμένο κουρκούτι. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε με τη λιωμένη μαύρη και λευκή σοκολάτα. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε (ή κρατάμε μέχρι την επόμενη μέρα που θα έχουν την καλύτερη γεύση).

Καλή απόλαυση!

 

Share it!

Γράψε το δικό σου Σχόλιο!