Χάρτινα καλαμάκια: Σοκαριστική έρευνα διαπιστώνει πώς δεν είναι φιλικά για την υγεία μας!

0

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Food Additives and Contaminants» έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία. Σύμφωνα με αυτήν, τα φιλικά προς το περιβάλλον χάρτινα και μπαμπού καλαμάκια περιέχουν χημικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία PFAS, και αυτό συχνά περισσότερο από τα πλαστικά καλαμάκια που έχουν απαγορευτεί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα PFAS σε διάφορα είδη καλαμακιών, συμπεριλαμβανομένων χαρτινών, μπαμπού, γυαλινών, ανοξείδωτου ατσαλιού και πλαστικών. Αποκάλυψαν ότι το 90% των χαρτινών καλαμακιών και το 80% των μπαμπού καλαμακιών περιείχαν αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες. Εντυπωσιακά, ακόμη και τα πλαστικά καλαμάκια περιείχαν PFAS στο 75% τους, ενώ τα γυάλινα στο 40%. Μόνο τα καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι ήταν απαλλαγμένα από αυτές τις ουσίες.

Τα ερυθρότερα PFAS που εντοπίστηκαν ήταν το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ, το οποίο έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2020. Επιπλέον, η μελέτη ανέδειξε την παρουσία τριφθοροξικού οξέος (TFA) και τριφθορομεθανοσουλφονικού οξέος (TFMS).

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα χημικά PFAS δεν είναι μόνον επιβλαβή για το περιβάλλον, αλλά μπορούν να εισέλθουν και στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία, όπως ζημιά στο ήπαρ, προβλήματα θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο. Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι οι διαφημιζόμενες ως «πιο βιώσιμες» εναλλακτικές λύσεις όπως τα χάρτινα και μπαμπού καλαμάκια δεν είναι απαραίτητα ασφαλείς για το περιβάλλον και την υγεία μας, αναδεικνύοντας τη σημασία της προσεκτικής επιλογής όσων χρησιμοποιούμε.

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.