Πράγματα που έχουν αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύουμε σήμερα

0

Η μαγειρική ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων έχουν συντελεστεί αμέτρητες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε -από τις φωτιές που άναβαν οι πρόγονοί μας για να ψήσουν το φαγητό, έχουμε φτάσει στην εποχή high-tech συσκευών που ετοιμάζουν το φαγητό σε λίγα μόλις λεπτά! Παράλληλα, τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε είναι πλέον διαφορετικά και τα επιλέγουμε με άλλα κριτήρια σε σχέση με παλαιότερα.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε όλους εκείνους τους παράγοντες που έχουν συντελέσει ώστε η μαγειρική σήμερα να μη θυμίζει σε τίποτα αυτή του παρελθόντος. Πάμε να τους δούμε!

Τεχνολογικές καινοτομίες

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής μας -η μαγειρική δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση! Χάρη στις σύγχρονες κουζίνες, αλλά και σε καινοτόμες ηλεκτρικές μικροσυσκευές, όπως η φριτέζα αέρος, μπορούμε να μαγειρεύουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Αυτό είναι ανεκτίμητο στη σύγχρονη εποχή που η πολυάσχολη καθημερινότητά μας δεν μας επιτρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι.

Πέρα από τις ηλεκτρικές συσκευές όμως, η τεχνολογία έχει κάνει το μαγείρεμα πολύ πιο εύκολο και με άλλους τρόπους. Χάρη στο internet, τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets πλέον βρίσκουμε πιο εύκολα από ποτέ συνταγές, είτε σε μορφή κειμένου, είτε σε μορφή βίντεο. Έτσι, μπορούμε να αντλούμε έμπνευση από διάφορες πηγές, αλλά και να πειραματιζόμαστε, δημιουργώντας πιάτα της διεθνούς κουζίνας. Και αν τυχόν έχουμε κάποια απορία ή αντιμετωπίζουμε μία δυσκολία στην εκτέλεση κάποιας συνταγής, η λύση βρίσκεται ένα μόλις κλικ μακριά!

Αλλαγές στη διατροφή μας

Η διατροφή μας σήμερα διαφέρει σημαντικά από αυτή των προγόνων μας! Στη σημερινή εποχή, η αξία της υγιεινής διατροφής έχει γίνει πιο φανερή από ποτέ, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να την υιοθετούν, δρέποντας τα οφέλη της. Αυτό έχει οδηγήσει και στην εμφάνιση αμέτρητων ειδών διατροφής, όπως η χορτοφαγία, ο βιγκανισμός και η διατροφή χωρίς γλουτένη, οι οποίες έχουν αυξήσει τη ζήτηση για τρόφιμα χωρίς ζωικά παράγωγα και γλουτένη αντίστοιχα.

Εκτός από τα είδη των τροφών που καταναλώνουμε, πλέον ενδιαφερόμαστε περισσότερο και για την προέλευσή τους. Τα βιολογικά τρόφιμα, τα αυγά ελευθέρας βοσκής και τα τοπικά προϊόντα έχουν γίνει δημοφιλή, αποδεικνύοντας ότι επιθυμούμε να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές όσον αφορά στη διατροφή μας.

Ευελιξία και ευκολία

Οι εποχές που έπρεπε να προετοιμάσουμε και να μαγειρέψουμε το φαγητό μας από το μηδέν έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Πλέον, υπάρχει μία τεράστια ποικιλία από συσκευασμένα και κατεψυγμένα προϊόντα στην αγορά, τα οποία μας επιτρέπουν να μαγειρεύουμε εύκολα και γρήγορα. Μειώνοντας στο ελάχιστο το χρόνο προετοιμασίας, είναι πολύ πιο απλό να προετοιμάσουμε υγιεινά και θρεπτικά γεύματα, παρά το γεμάτο καθημερινό μας πρόγραμμα. Αυτό αποδεικνύεται σωτήριο στις περιπτώσεις των σύγχρονων οικογενειών, στις οποίες και οι δύο γονείς εργάζονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα!

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει επίσης την εμφάνισή τους και τα έτοιμα γεύματα, τα οποία χρειάζονται μόνο ζέσταμα. Αυτό είναι κάτι που μηδενίζει το χρόνο προετοιμασίας του φαγητού, αποτελώντας ιδανική λύση για τις πολυάσχολες μέρες. Η ευελιξία και η ευκολία που προσφέρουν τα κατεψυγμένα/προκομμένα προϊόντα και έτοιμα γεύματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της σημερινής εποχής όσον αφορά στην προετοιμασία του φαγητού.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον

Οι επιπτώσεις που έχουν οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε στο περιβάλλον έχουν γίνει πιο εμφανείς από ποτέ, λόγω της κλιματικής αλλαγής! Οι βιομηχανίες που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, όπως η κτηνοτροφία, ανήκουν στους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει τις τιμές του ρεύματος και έχει κάνει την ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακόμα μεγαλύτερη. Εξαιτίας αυτών των λόγων, έχουμε γίνει πλέον πιο συνειδητοί όσον αφορά στις διατροφικές μας επιλογές, αλλά και τον τρόπο που μαγειρεύουμε!

Η εξοικονόμηση ρεύματος κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, η κομποστοποίηση και η μείωση της σπατάλης του φαγητού είναι όλα μέρος της προσπάθειας προστασίας του πλανήτη, αλλά και της υιοθέτησης ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής!

Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε και τρεφόμαστε σήμερα σε σχέση με το παρελθόν είναι αναμφίβολα πολλές. Ένα είναι σίγουρο: όσο ο κόσμος συνεχίζει να εξελίσσεται, τόσο οι καθημερινές μας διατροφικές και μαγειρικές συνήθειες θα μετασχηματίζονται, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα!

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.