Αρωματισμένα cupcakes με φραγκοστάφυλα και σαμπούκους, αυτά τα καλοκαιρινά μικρά κέικ είναι υπέροχα για τον απογευματινό μας καλοκαιρινό καφέ!
Συστατικά
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 100gr φραγκοστάφυλα, κομμένα
- 120gr αλεσμένα αμύγδαλα
- 75gr απλό αλεύρι
- 150gr ζάχαρη άχνη
- 6 ασπράδια, ελαφρά χτυπημένα
- 100gr ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, συν επιπλέον για άλειμμα
- 2 κουταλιές της σούπας σαμπούκου cordial
- ζάχαρη άχνη
Μέθοδος
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 150C. Αλείψτε ένα τσουρέκι ή μια φόρμα για muffin με λιωμένο βούτυρο.
- Βάζουμε τη ζάχαρη άχνη με δύο κουταλιές της σούπας νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε τα φραγκοστάφυλα και σιγοβράστε στο σιρόπι για πέντε λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, αλλά προσέξτε να μην σπάσουν πολύ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι και μετά κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη.
- Ανακατεύουμε τα ασπράδια μέχρι να ενωθούν και μετά ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και το σαμπούκου.
- Μεταφέρετε το κουρκούτι σε κουταλιές στη φόρμα για μάφιν. Τοποθετήστε 3-4 βρασμένα φραγκοστάφυλα στο κέντρο κάθε κέικ.
- Ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι τα κέικ να αισθανθούν ελαστικά στην επαφή και να αρχίσουν να απομακρύνονται από τις άκρες της φόρμας.
- Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει στο ταψί για πέντε λεπτά και μετά μεταφέρετε προσεκτικά σε μια σχάρα. Αυτά τρώγονται καλύτερα ζεστά με μια κούκλα κρέμα.
Καλή απόλαυση!