Ξεχάστε τα wearables, η Ford μας φέρνει τα «driveables», τα πιό έξυπνα οχήματα!

0

Το Cool Home, όπως σας εχουμε πεί, βρίσκεται στη Βαρκελώνη στα πλαίσια της έκθεσης Mobile World Congress 2016 (MWC) και σας μεταφέρει όλες τις νέες τεχνολογίες και συσκευές που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά το Connected Car, το «έξυπνο αυτοκίνητο» είναι ένας τομέας του Internet of Things που αναπτύσσεται ραγδαία και η Ford είναι από τους κατασκευαστές που πρώτοι φέρουν τη σκυτάλη σε αυτό τον αγώνα δρόμου για ένα εξελιγμένο, τεχνολογικά, αυτοκίνητο. Στην έκθεση είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά ένα demo του Ford CarPlay αλλά και να συνομιλήσουμε για το FordPass με τον κ.Will Farrelly, του τμήματος Product Innovation της Ford Motor Company.

ford mwc 2016 (2)

Στο κομμάτι του CarPlay, τα νέα Ford Mondeo, S-Max και Kuga είναι αυτά που εντός του 2016 θα ενσωματώνουν την connected πλατφόρμα και θα επιτρέπουν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία μεταξύ οδηγού, οχήματος και του smartphone του, όμως δε θα σταματούν εκεί. Με βάση μια 8άρα οθόνη στην κεντρική κονσόλα του οχήματος, ο οδηγός ή ο επιβάτης θα μπορούν να δίνουν φωνητικές εντολές για να λάβουν πληροφορίες για τη διαδρομή, για σημεία ενδιαφέροντος ή απλά ώστε να αλλάξουν κάποια ρύθμιση στα ηλεκτρονικά συστήματα του.

ford mwc 2016 (4)

Θα υποστήριζεται σύνδεση με iOS και Android smartphones μέσω USB και θα υποστηρίζονται διάφορα apps που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω του συστήματος του οχήματος. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζονται 16 apps, τα οποία περιλαμβάνουν music streaming (π.χ. Spotify), ειδησεογραφία, audiobooks, προειδοποιήσεις για κάμερες ταχύτητας και αρκετές ακόμη υπηρεσίες, είναι όμως βέβαια πως θα αυξηθούν σύντομα σε αριθμό. Υποστηρίζεται Wi-Fi για update του firmware του συστήματος. Φυσικά ο χρήστης θα μπορεί να διαβάζει και τα SMS από το τηλέφωνό του ή να δέχεται/πραγματοποιεί κλήσεις, ενώ θα υπάρχουν και πιό «fun» δυνατότητες, όπως η αλλαγή του χρώματος φωτισμού της καμπίνας, στα πόδια των επιβατών κ.λπ.

will farrelly ford

O κ. Will Farrelly της Ford Motor Company

Όμως το connected car είναι ένα πολύ μεγαλύτερο concept και δεν περιλαμβάνει απλά ένα in-car entertainment σύστημα. Γνωρίστε το FordPass, μια υπηρεσία που είναι ανοιχτή ακόμα και στους μη-κατόχους Ford οχήματος και μπορεί να αλλάξει όλη την εμπειρία μιας διαδρομής ή ενός ταξιδιού. Όπως μας εξήγησε ο κ.Farrelly, μετά τα «wearables», έρχονται τα «driveables»! Τα έξυπνα οχήματα θα μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα οφέλη στους κατόχους τους: Θα προετοιμάζουν γι’αυτούς το ίδιο το ταξίδι, επιλέγοντας τον ιδανικό συνδυασμό μετακίνησης με αυτοκίνητο και άλλα μέσα, ανάλογα με τον προορισμό. Μέσα από τη συνεργασία με γνωστές αλυσίδες καταστημάτων και επιχειρήσεων, το τελευταίο που θα απασχολεί πλέον τον οδηγό είναι το που θα κάνει στάση για φαγητό, που θα παρκάρει το όχημά του, που θα ανεφοδιαστεί με καύσιμα και φυσικά το πως θα πληρώσει για όλα τα παραπάνω!

Γνωρίζοντας τον προορισμό αλλά και την ακριβή θέση του οχήματος ανά πάσα στιγμή σε ένα ταξίδι, το FordPass απλοποιεί όλες τις παραπάνω διαδικασίες και κάνει απόλαυση όλη τη διαδρομή, μέχρι και την επιστροφή. Επίσης, θα είναι διαθέσιμοι οι «guides», οι βοηθοί της Ford, με τους οποίους θα μπορεί να μιλήσει τηλεφωνικά ή μέσω chat ο οδηγός για βοήθεια σχετικά με τις υπηρεσίας του FordPass ή για να κάνουν κάτι γι’αυτόν αν ο ίδιος δε μπορεί εκείνη τη στιγμή (π.χ. να επεκτείνουν το χρόνο του στο parking αν έχει αργήσει).

Και εννοείται πως το FordPass προσφέρει άμεσο έλεγχο του χρήστη πάνω στο όχημά του, ακόμη κι όταν δε βρίσκεται εκεί! θα μπορεί, για παράδειγμα, να εκκινήσει τον κινητήρα 5 λεπτά πριν φτάσει στο όχημα ώστε να το βρεί ήδη ζεστό, να το κλειδώσει/ξεκλειδώσει απομακρυσμένα, να ενημερώνεται για τη λειτουργική κατάστασή του ανά πάσα στιγμή και πολλά ακόμη.

Η Ford δημιουργεί το έξυπνο αυτοκίνητο που πάντα θέλαμε και δεν είναι τόσο μακριά όσο πιστεύετε. Φυσικά οι Η.Π.Α., η Κίνα και η Δυτική Ευρώπη θα απολαύσουν πρώτες τις υπηρεσίες και τις πλατφόρμες αυτές, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες χώρες (συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας), όμως είναι βέβαια πως εντός των επόμενων ετών θα μπορούμε κι εμείς να έχουμε το δικό μας Connected Car!

Για περισσότερα άρθρα από τη μεγαλύτερη έκθεση mobile τεχνολογιών, ακολουθήστε το tag MWC 2016!

 

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.