Καθαρισμός και απολύμανση για τις ξύλινες κουτάλες!

0

Οι ξύλινες κουτάλες είναι μια δημοφιλής επιλογή για μαγείρεμα και ψήσιμο λόγω της αντοχής, της ευελιξίας και της φυσικής τους εμφάνισης. Ωστόσο, απαιτούν σωστό καθαρισμό και απολύμανση για να διατηρήσουν την υγιεινή τους και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Ακολουθούν μερικά tips για το πώς να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε αποτελεσματικά τις ξύλινες κουτάλες:

Πλύσιμο στο χέρι με ζεστό σαπουνόνερο

Οι ξύλινες κουτάλες δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων καθώς η υψηλή θερμοκρασία και το σκληρό απορρυπαντικό μπορεί να βλάψουν το ξύλο. Αντίθετα, πλύντε τα στο χέρι με ζεστό σαπουνόνερο, χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα φαγητού. Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα.

Χρησιμοποιήστε διάλυμα ξιδιού

Για να απολυμάνετε τις ξύλινες κουτάλες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάλυμα από λευκό ξύδι και νερό. Ανακατέψτε ίσα μέρη ξύδι και νερό σε ένα μπολ και μουλιάστε τις για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με καθαρό νερό και τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Το ξύδι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό που μπορεί να σκοτώσει βακτήρια και μικρόβια.

Εφαρμόστε λεμόνι και αλάτι

Ένας άλλος φυσικός τρόπος για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τις ξύλινες κουτάλες είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα λεμονιού και αλατιού. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε το πάνω από τα κουτάλια και στη συνέχεια ρίξτε λίγο αλάτι από πάνω. Αφήστε το για λίγα λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε τα με μια πετσέτα. Το λεμόνι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ το αλάτι δρα ως ήπιο λειαντικό για να απομακρύνει λεκέδες και οσμές.

Χρησιμοποιήστε ορυκτέλαιο

Για να διατηρήσετε τα ξύλινα κουτάλια σε καλή κατάσταση και να αποτρέψετε το ράγισμα ή τη στρέβλωση τους, θα πρέπει να τα βάζετε τακτικά σε ορυκτέλαιο. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα ορυκτελαίου σε ένα καθαρό πανί και τρίψτε το πάνω στα κουτάλια με κυκλικές κινήσεις. Αφήστε τα κουτάλια να καθίσουν για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα και μετά σκουπίστε το περιττό λάδι με μια πετσέτα. Το ορυκτέλαιο βοηθά στη σφράγιση του ξύλου και στην προστασία του από την υγρασία.

Με λίγα λόγια, ο καθαρισμός και η απολύμανση σε ξύλινες κουτάλες είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγιεινής τους και την παράταση της διάρκειας ζωής τους. Ακολουθώντας αυτούς τους απλούς τρόπους, μπορείτε να τις διατηρήσετε σε καλή κατάσταση και να τις χρησιμοποιήσετε για πολλά χρόνια ακόμα.

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.