Κοτόπουλο Κοζάνης με δαμάσκηνα, σαφράν και πάπρικα

0

Ένα ζεστό πιάτο με κοτόπουλο από την Κοζάνη, ένα μέρος της Ελλάδας που φημίζεται για το σαφράν του. Αυτό το απλό στιφάδο από μπούτια κοτόπουλου ζωντανεύει με σαφράν, πάπρικα και δαμάσκηνα.

Υλικά

  • 8 μπούτια κοτόπουλου, αφαιρεθεί το δέρμα
  • πρέζα κρόκο Κοζάνης
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
  • 20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 6 στροφές μαύρο πιπέρι από πιπερόμυλο

Εκτέλεση

  1. Βάλτε τα μπούτια κοτόπουλου σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό και το σαφράν. Αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Στραγγίζουμε, κρατώντας το υγρό μαγειρέματος.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ιδρώνουμε το κρεμμύδι απαλά μέχρι να μαλακώσει πολύ, περίπου 10 λεπτά.
  3. Προσθέστε την πάπρικα, μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Προσθέστε τα μπούτια κοτόπουλου, περίπου 700 ml από το μαγειρικό υγρό και τα δαμάσκηνα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
  4. Εάν η σάλτσα είναι πολύ νερουλή, αφαιρέστε το κοτόπουλο, τα δαμάσκηνα και τα κρεμμύδια με μια τρυπητή κουτάλα και κρατήστε τα ζεστά όσο χαμηλώνετε τη σάλτσα, ώστε να έχετε μια μικρή ποσότητα για να ρίξετε σε κάθε μερίδα.
  5. Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι.

Καλή απόλαυση!

Share it!

Γράψε το δικό σου Σχόλιο!