Αυτές οι μπρουσκέτες είναι ένας μαγευτικός συνδυασμός γεύσεων και υφής – μαλακό, καραμελωμένο κολοκυθάκι, ελιές και κρεμώδες φρυγανισμένο ψωμί με σκόρδο, ρικότα για ένα σνακ πέντε αστέρων.
Συστατικά
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν 1 κουταλάκι του γλυκού για το ντρέσινγκ της σαλάτας
- 4 κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση κατά μήκος και μετά κομμένα σε 1εκ. σε μισοφέγγαρα
- 2 σκελίδες σκόρδο, 1 σκελίδα σε λεπτές φέτες και 1 σκελίδα ολόκληρη
- 6 φύλλα βασιλικού
- 4 μεγάλες φέτες σιμιγδαλένιο ψωμί ή ζυμωτό ψωμί, φρυγανισμένο
- 100g ελιές taggiasche χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- ½ λεμόνι, μόνο χυμός
- 30g φύλλα ρόκας
- 50g σαλάτα ρικότα
- θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με κλειστό καπάκι και μετά προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το σκόρδο σε φέτες και ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι. Τα ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Σκεπάζετε με ένα καπάκι και μαγειρεύετε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα κολοκυθάκια με ένα ελαφρώς καραμελωμένο χρώμα.
- Αφαιρέστε το καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά. Κόψτε τα μισά φύλλα βασιλικού σε χοντρά κομμάτια και ανακατέψτε τα ψημένα κολοκυθάκια, ελέγξτε τα καρυκεύματα και προσθέστε λίγο μαύρο πιπέρι. Αφήνω στην άκρη.
- Τρίψτε το ψωμί με το υπόλοιπο σκόρδο. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε με τις ελιές σε ένα μπολ. Ανακατέψτε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Απλώνουμε πάνω από το ψωμί ώστε να καλυφθούν όλες οι φέτες και μετά μοιράζουμε ομοιόμορφα τα κολοκυθάκια από πάνω.
- Ανακατεύουμε τα φύλλα ρόκας με το κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και τα προσθέτουμε στη μπρουσκέτα. Τελειώνουμε με τρίμματα ρικότα σαλάτα και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!