Τα muffins panettone είναι αφράτα, ελαφριά γλυκάκια για να συνοδεύσεις τον καφέ σου. Ιδανική συνταγή για να κλέψεις τις εντυπώσεις στο κυριακάτικο τραπέζι ή στον απογευματινό καφέ με φίλους.
Συστατικά
- 550γρ αλεύρι απλό
- 10g φακελάκια αποξηραμένης μαγιάς
- 200ml γάλα
- 4 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
- Ελαιόλαδο
- 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών ελευθέρας βοσκής
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 100γρ ζάχαρη άχνη
- 200γρ βούτυρο ανάλατο, (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 πορτοκάλια
- 1 λεμόνι
- 100γρ σταφίδες και σουλτανίνες
- 100γρ ανάμεικτη φλούδα
- 50γρ αμύγδαλα σε νιφάδες
Μέθοδος
- Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό μίξερ, τοποθετήστε το με τον γάντζο ζύμης.
- Συνδυάστε το αλεύρι και τη μαγιά με 1½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, στη συνέχεια ζεστάνετε και ανακατέψτε σταδιακά το γάλα, ακολουθούμενα από 3 αυγά, μέχρι να ενωθούν.
- Είτε ζυμώνετε με το χέρι για 10 έως 15 λεπτά είτε χρησιμοποιήστε τη μηχανή για να ζυμώσετε για 8 έως 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Βγάζουμε από το μπολ και βγάζουμε τον αέρα και μετά προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, τη βανίλια και τη ζάχαρη.
- Μόλις ενσωματωθεί, δουλέψτε με το βούτυρο – πιστέψτε, θα σχηματιστεί μια εύκολη ζύμη. Ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά. Η χρήση ενός μίξερ θα κάνει αυτό το βήμα πολύ πιο εύκολο.
- Σκεπάζουμε ξανά και το αφήνουμε κάπου ζεστά για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σειρά 2 θήκες για μάφινς με 15 χάρτινες θήκες.
- Αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ και κόψτε τον αέρα ζυμώνοντάς το γρήγορα. Δουλέψτε στις σταφίδες και τις σουλτανίνες, το ξύσμα και την ανάμεικτη φλούδα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε 15 μπαλάκια και τα τοποθετούμε στις θήκες. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC (μη χρησιμοποιείτε αέρα).
- Αλείφουμε τα muffins με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.
- Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Σερβίρουμε ζεστό ή αφήνουμε να κρυώσει.
Καλή απόλαυση!