Νοστιμότατα σαλιγκάρια γαλλικού τύπου, γνωστά και ως Escargots de Bourgogne

0

Απολαύστε τα νόστιμα σαλιγκάρια σας ως απολαυστικό ορεκτικό ή μέρος ενός γκουρμέ γεύματος!

Συστατικά:

  • 24 ζωντανά σαλιγκάρια
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 24 κοχύλια σαλιγκαριού (προαιρετικά)
  • 24 μικρά πιρούνια σαλιγκαριού ή οδοντογλυφίδες (προαιρετικά)

Για το βούτυρο σκόρδου:

  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  • Αλάτι

Οδηγίες:

Προετοιμασία των σαλιγκαριών

  • Εάν χρησιμοποιείτε ζωντανά σαλιγκάρια, θα πρέπει να τα καθαρίσετε και να τα καθαρίσετε. Τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο με λίγο καλαμποκάλευρο ή αλεύρι και τα σκεπάζουμε με ένα πανί ή δίχτυ. Αφήστε τα ανενόχλητα για 3-4 ημέρες, κάτι που θα τους επιτρέψει να αδειάσουν το πεπτικό τους σύστημα.
  • Μετά την περίοδο καθαρισμού, ξεπλύνετε τα σαλιγκάρια καλά κάτω από κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.

Μαγείρεμα των σαλιγκαριών

  • Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέστε τα σαλιγκάρια στο νερό που βράζει και μαγειρέψτε τα για περίπου 10 λεπτά. Αυτό θα τα καθαρίσει και θα τα μαλακώσει περαιτέρω.
  • Βγάζουμε τα σαλιγκάρια από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσει, χρησιμοποιήστε ένα μικρό πιρούνι ή οδοντογλυφίδα για να βγάλετε κάθε σαλιγκάρι από το κέλυφός του. Πετάξτε τυχόν σπασμένα ή κατεστραμμένα σαλιγκάρια.

Προετοιμασία του βουτύρου σκόρδου

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά.
  • Γέμισμα των σαλιγκαριών

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C

  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το μαλακωμένο βούτυρο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ψιλοκομμένο θυμάρι, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
  • Πάρτε κάθε σαλιγκάρι και τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα βουτύρου σκόρδου μέσα στο κέλυφός του. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σαλιγκάρι ξανά στο κέλυφος, πιέζοντάς το απαλά προς τα κάτω. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα σαλιγκάρια.

Ψήσιμο των σαλιγκαριών

  • Τοποθετήστε τα γεμιστά κοχύλια σαλιγκαριού σε ταψί ή σε ταψί. Εάν δεν έχετε κοχύλια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό πιάτο κατάλληλο για φούρνο.
  • Ψήνετε τα σαλιγκάρια στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να αναβράσει το βούτυρο και να ζεσταθούν τα σαλιγκάρια.

Σερβίροντας τα σαλιγκάρια

  • Βγάζουμε τα σαλιγκάρια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  • Εάν έχετε κοχύλια σαλιγκαριού, τοποθετήστε κάθε κέλυφος σαλιγκαριού σε ένα μικρό πιάτο ή ένα πιάτο σαλιγκαριού. Αν δεν έχετε κοχύλια, απλά τοποθετήστε τα σαλιγκάρια σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
  • Σερβίρετε τα σαλιγκάρια με μια πλευρά από ψωμί κρούστας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απορροφήσει το γευστικό βούτυρο σκόρδου.
  • Προαιρετικά, παρέχετε μικρά πιρούνια σαλιγκαριών ή οδοντογλυφίδες στους καλεσμένους σας για να βγάλουν τα σαλιγκάρια από το καβούκι τους.

Καλή επιτυχία!

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.