Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης: Γιατί είναι σημαντική η σκιάση στα σπίτια μας!

0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης που είναι σήμερα είναι ευκαιρία να μάθουμε γιατί είναι σημαντική η σκίαση στα σπίτια μας. Η σκίαση παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της άνεσης και της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών μας. Αποκλείοντας στρατηγικά το άμεσο ηλιακό φως, ειδικά κατά τους θερμότερους μήνες, οι συσκευές σκίασης όπως οι περσίδες, οι κουρτίνες, οι τέντες και ακόμη και τα στρατηγικά τοποθετημένα δέντρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα της θερμότητας που εισέρχεται σε ένα σπίτι. Αυτό το φυσικό αποτέλεσμα ψύξης ελαχιστοποιεί την εξάρτηση από τα συστήματα κλιματισμού, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, η σκίαση όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση μιας πιο σταθερής θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου, αλλά επίσης προστατεύει τα έπιπλα από τη φθορά του ήλιου, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης καθιερώθηκε για πρώτη φόρα το 2023 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σκίασης (ES-SO) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της άνοιξης ακριβώς την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας. Κύριος στόχος της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα οφέλη της χρήσης έξυπνων λύσεων σκίασης με στόχο την άνεση και την ευζωία, την εξοικονόμηση χρημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε όλη την Ευρώπη, στα σημεία πώλησης προϊόντων σκίασης θα παρέχονται πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της σκίασης, συμβάλλοντας στην ευρύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

Τι είναι οι έξυπνες λύσεις σκίασης;

Οι έξυπνες λύσεις σκίασης λειτουργούν ως μεγάλες ομπρέλες για τα κτίρια! Συμβάλλουν στην κλιματική προσαρμοστικότητα των κτιρίων, διατηρώντας δροσερούς τους χώρους τους, χωρίς υψηλή κατανάλωση ενέργειας και άσκοπη χρήση τεχνητού φωτός.

Οι έξυπνες λύσεις σκίασης εφαρμόζονται με εξωτερικά συστήματα όπως τέντες, πέργκολες, κάθετες περσίδες, ρολά, εξωτερικές περσίδες, και με εσωτερικά συστήματα σκίασης όπως βενετικά στόρια, ρολά, ρόμαν κλπ. Τα συστήματα σκίασης μπορούν να είναι χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα και εξοπλισμένα με αισθητήρες.

Ποια είναι τα κύρια οφέλη των έξυπνων λύσεων σκίασης για εμάς;

  • Εξοικονόμηση χρημάτων με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου μας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη.
  • Προστασία για εμάς και το περιεχόμενο του σπιτιού μας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία (UV).
  • Μείωση της αντανάκλασης και της υπερθέρμανσης στον εσωτερικό χώρο για τη βέλτιστη οπτική και θερμική μας άνεση.

Καθώς ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο ζεστός, τα κτίρια στην Ευρώπη δέχονται τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης περισσότερο από ποτέ.

Οι ειδικοί λένε ότι μέχρι το 2050 οι απαιτήσεις για κλιματισμό θα αυξηθούν κατά 30%. Έχετε κι εσείς την ευκαιρία να κάνετε τη διαφορά! Συμμετέχετε στην Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης στις 21 Μαρτίου και μάθετε γιατί οι έξυπνες λύσεις σκίασης μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των χώρων μας.

Με λίγα λόγια, η αποτελεσματική σκίαση είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα των σπιτιών μας, ενώ παράλληλα μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα μέσω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας.

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.