Μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα της σκόνης κουρκουμά και του αλατιού ανάλογα με τη γεύση. Μπορείτε επίσης να παραλείψετε το ξυλάκι κανέλας!
Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή γκι
- Προαιρετικά: 1 ξυλάκι κανέλας, 2 λοβούς κάρδαμου, 2 γαρύφαλλα
Οδηγίες:
- Ξεπλύνετε το ρύζι μπασμάτι σε ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό.
- Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, προσθέστε το ξεπλυμένο ρύζι και 2 φλιτζάνια νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση.
- Μόλις πάρει βράση, ανακατεύουμε τη σκόνη κουρκουμά και το αλάτι. Εάν χρησιμοποιείτε, προσθέστε το ξυλάκι κανέλας, τους λοβούς κάρδαμου και το γαρύφαλλο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι που εφαρμόζει καλά και σιγοβράζουμε για 18-20 λεπτά. Μην αφαιρείτε το καπάκι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
- Μετά από 18-20 λεπτά, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι να κάτσει σκεπασμένο για άλλα 5 λεπτά.
- Μόλις ξεκουραστεί το ρύζι, αφαιρέστε το καπάκι και προσθέστε το βούτυρο ή το γκι. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να αφρατέψετε το ρύζι και ανακατέψτε το βούτυρο ή το γκι.
Σερβίρετε ζεστό και καλή απόλαυση!