Το σκουμπρί και το κόκκινο κρεμμύδι περνούν σε σουβλάκια σε αυτή τη γεμάτη γεύση συνταγή. Εξαιρετικό μπάρμπεκιου ή ψητό στο φούρνο.
Συστατικά
- 8 μεγάλα φιλέτα σκουμπρί, χωρίς τα κόκαλα
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας ρίγανης (ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη)
- 1 λεμόνι, μόνο το ξύσμα
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- πρέζα τσίλι σε σκόνη ή νιφάδες (προαιρετικά)
- 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια, το καθένα κομμένο στα τέσσερα
- 1 λεμόνι, κομμένο στα τέσσερα, για το σερβίρισμα
Μέθοδος
- Βεβαιωθείτε ότι κάθε φιλέτο είναι χωρίς κόκαλα. (Είτε αφαιρέστε την κοιλιά και πιάστε τα κόκαλα με μια πένσα από κόκκαλο ψαριού ή καθαρό τσιμπιδάκι ή ακολουθήστε τη γραμμή των οστών, κόβοντας και τις δύο πλευρές τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κόκκαλο και ανασηκώστε τα.)
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα φύλλα ρίγανης, το ξύσμα λεμονιού, το ξύδι από κόκκινο κρασί και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέστε το τσίλι, αν χρησιμοποιείτε.
- Τοποθετήστε τα φιλέτα σκουμπρί στη μαρινάδα και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, γυρνώντας μία ή δύο φορές για να βεβαιωθείτε ότι έχουν καλυφθεί εντελώς με τη σάλτσα. Περάστε τα φιλέτα σε μακριά σουβλάκια, σε στιλ κονσερτίνα, προσθέτοντας φέτες κόκκινου κρεμμυδιού σε κάθε άκρη.
- Αν μαγειρεύετε σε μπάρμπεκιου, ζεστάνετε τα κάρβουνα μέχρι να ασπρίσουν και στη συνέχεια μαγειρέψτε το σκουμπρί για περίπου 10-12 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί. Αλείφουμε με όση μαρινάδα περίσσεψε και γυρίζουμε τακτικά. Μπορείτε επίσης να τα ψήσετε κάτω από μια ζεστή σχάρα για 10 λεπτά, γυρίζοντας 2-3 φορές. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.
Καλή απόλαυση!