Τι είναι η κουζίνα shaker;

0

Οι κουζίνες σε στυλ σέικερ είναι σύνθημα για έναν συγκεκριμένο τύπο σχεδίου, αλλά τι ακριβώς τις ορίζει;

Με απλά λόγια, οι κουζίνες σε στιλ σέικερ είναι εκείνες που έχουν κομμάτια των οποίων οι πόρτες διαθέτουν ένα ενιαίο κεντρικό πάνελ και υπερυψωμένο πλαίσιο γύρω τους, αλλά με ελάχιστη έως καθόλου διακόσμηση (εκτός, πιθανώς, λαβής).

Τα έπιπλα σέικερ είναι σχεδόν τα ίδια – έπιπλα εποχής με συνειδητά απλή κάμψη, αλλά καλοφτιαγμένα και με ακριβείς αναλογίες. Φανταστείτε το διαμετρικά αντίθετο των επίπλων ροκοκό, αλλά εξακολουθεί να χρονολογείται στην ίδια εποχή, και θα έχετε μια ιδέα για την αδιάκοσμη, όμορφα ανεπιτήδευτη δεξιοτεχνία πίσω από αυτά τα κομμάτια. Πολλά έπιπλα σέικερ κατασκευάστηκαν από πεύκο και φθηνό ξύλο –ιδιαίτερα αυτό στις ΗΠΑ– και επομένως είναι ανοιχτόχρωμα και ελαφριά.

Οι κουζίνες σέικερ ονομάστηκαν για μια συγκεκριμένη αίρεση των Κουάκερων – τους Σέικερ Κουάκερ, εξ ου και τους «Σέικερ» – που ιδρύθηκαν τον 18ο αιώνα, οι οποίοι αποκήρυξαν τους επιδεικτικούς εσωτερικούς χώρους υπέρ της ταπεινότητας ενώπιον του Θεού. Ως συγκεκριμένη αίρεση ενός ήδη αντικομφορμιστικού δόγματος του Χριστιανισμού, οι Shakers ήταν ριζικά ισότιμοι για την εποχή τους, με την ισότητα των φύλων και τον ειρηνισμό δύο από τις πιο αναχρονιστικές πεποιθήσεις που είχαν (και εξακολουθούν να διατηρούν). Εκτός από αυτό, η λιτότητα στο ντύσιμο και στη διακόσμηση ήταν κεντρικής σημασίας για τις κοινότητες Shaker, και η εσωτερική διακόσμηση των απλών ομώνυμων κουζινών τους πηγάζει από αυτό το γεγονός. Το στυλ Shaker αναπτύχθηκε για να έχει μια ξεχωριστή αισθητική επειδή η αυτάρκεια ήταν πολύτιμη μεταξύ των κοινοτήτων Shaker, και έτσι έχτισαν πολλά από τα δικά τους έπιπλα και πολλά από τα δικά τους σπίτια.

Πώς πρέπει να σχεδιάσετε και να διακοσμήσετε μια κουζίνα σέικερ;

Παρά το απλό ξύλο των πρώιμων επίπλων σέικερ, οι κουζίνες σέικερ είναι καλύτερες –ίσως προφανώς– όταν είναι βαμμένες σε χρώμα κατάλληλο για το δωμάτιο. Οι απλές γραμμές σημαίνουν ότι μπορείτε να διακλαδώσετε λίγο χρωματικά, ίσως να κάνετε μια ή δύο αποχρώσεις πιο φωτεινές ή πιο τολμηρές από ό,τι θα κάνατε διαφορετικά. Ομοίως, ενώ οι αυθεντικές κουζίνες με σέικερ θα είχαν συνήθως απλές ξύλινες λαβές σε ντουλάπια και συρτάρια, αυτές μπορούν να προσφέρουν μια καλή ευκαιρία να συμπεριλάβετε λίγη διακόσμηση – χυτές μεταλλικές λαβές σε ένα φινίρισμα που ταιριάζει με την επιλογή βαφής σας, για παράδειγμα. Οι κουζίνες σέικερ συχνά διαθέτουν νησίδες κουζίνας και η ομοιομορφία των θυρών και των επενδύσεών τους προσφέρεται για ενσωματωμένες συσκευές, γι’ αυτό έχετε αυτό υπόψη όταν σκέφτεστε πού να τοποθετήσετε πλυντήρια πιάτων, κάδους κάτω από τον πάγκο και οτιδήποτε άλλο θέλετε να παραδώσετε στην κουζίνα.

 

 

 

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.