4+1 πράγματα που πιάνουν δικαίως χώρο σε κάθε κουζίνα

0

Η κουζίνα είναι για πολλούς το σημαντικότερο δωμάτιο του σπιτιού και αποτελεί καθημερινό σημείο συγκέντρωσης για όλη την οικογένεια. Είτε είναι μεγάλη, είτε περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά, είναι απαραίτητο να είναι λειτουργική για να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες που προκύπτουν. Για αυτό το λόγο ο σχεδιασμός της χρειάζεται να είναι προσεχτικός και να γίνεται με βάση τις διαστάσεις της.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που αν και πιάνουν χώρο, είναι σημαντικά για κάθε κουζίνα και συνεπώς δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις κατά την επιλογή τους. Ποια είναι λοιπόν αυτά και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε καλύτερα σε ένα μικρό (ή και μεγαλύτερο) δωμάτιο; Σας τα έχουμε όλα παρακάτω. Πάμε να τα δούμε!

1.  Ηλεκτρικές συσκευές

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ογκώδεις, οι ηλεκτρικές συσκευές είναι σημαντικές για μία οργανωμένη και πρακτική κουζίνα. Καφετιέρες, τοστιέρες, πλυντήρια πιάτων και άλλα τέτοιου είδους μηχανήματα έχουν (και δικαίως!) τη θέση τους στο δωμάτιο, καθώς μας εξυπηρετούν καθημερινά και μας λύνουν τα χέρια σε πολλές από τις ημερήσιες δουλειές.

Στην περίπτωση λοιπόν που η κουζίνα σας είναι μεγάλη και αποτελείται από πολλούς πάγκους, ανήκετε στους τυχερούς που δεν προβληματίζονται με την έλλειψη χώρου. Αντίθετα, αν η κουζίνα σας δεν είναι πρακτική και οι μικρές της διαστάσεις σας περιορίζουν, προτιμήστε να επενδύσετε σε μικρότερες ηλεκτρικές συσκευές που μπορείτε να αποθηκεύσετε σε ανοιχτά ράφια στους τοίχους. Οι εναλλακτικές είναι πολλές, αρκεί να λειτουργήσετε μεθοδικά και με γνώμονα τις ανάγκες του δωματίου.

2.  Σερβίτσια

Τα πιάτα και τα ποτήρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ντουλαπιών της κουζίνας και φυσικά δε γίνεται να λείπουν από αυτήν. Δε χρειάζεται όμως να κάνετε υπερβολές, ειδικά στην περίπτωση που η έλλειψη αποθηκευτικού χώρου είναι το καθημερινό σας πρόβλημα. Επιλέξτε λοιπόν το κατάλληλο σερβίτσιο και αποθηκεύστε το στο σημείο που σας βολεύει.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα μαχαιροπήρουνα, τα οποία έχουν καθαρά λειτουργικό χαρακτήρα και συνεπώς δε χρειάζεται να υπάρχουν σε πληθώρα. Αν πάλι η κουζίνα σας είναι μεγάλη και τα άνετα ντουλάπια είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν πολλά αντικείμενα, σκεφτείτε το ξανά δύο φορές και πράξτε ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς σας.

3.  Εργαλεία μαγειρικής

Τα διάφορα εργαλεία μαγειρικής διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία του μαγειρέματος και είναι για πολλούς απαραίτητα. Είτε πρόκειται για κουτάλες, είτε για λαβίδες και τσιμπίδες ψησίματος, τα συγκεκριμένα αξεσουάρ καταλαμβάνουν μέρος του πάγκου και των συρταριών σε κάθε κουζίνα και είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για όλους τους επίδοξους σεφ της οικογένειας.

Για αυτόν το λόγο δε χρειάζεται να τα αποχωριστείτε, αλλά μπορείτε να σκεφτείτε διαφορετικούς τρόπους αποθήκευσής τους. Μια καλή ιδέα είναι να εξοπλίσετε την κουζίνα με πρακτικές ράβδους ή πλέγματα κάτω από τα ντουλάπια, όπου θα μπορείτε να κρεμάσετε τα απαραίτητα εργαλεία. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι οργανωμένα και επιπλέον θα δώσετε στο δωμάτιο μία πιο country αισθητική.

4.  Σκεύη κουζίνας

Κάθε καλά εξοπλισμένη κουζίνα περιλαμβάνει κατσαρόλες, τηγάνια και διάφορα σκεύη που είναι απαραίτητα για το μαγείρεμα. Είναι γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν αρκετά μεγάλο όγκο και συνεπώς καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος στα ντουλάπια και τους πάγκους. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε μία μικρή κουζίνα, που δε χαρακτηρίζεται από άπλετο χώρο και έτσι δημιουργείται ένα μικρό χάος.

Προτιμήστε λοιπόν να επενδύσετε σε ανοξείδωτα και αντικολλητικά σκεύη που θα σας συνοδεύσουν στο μαγειρικό σας ταξίδι για χρόνια. Βάλτε τις κατσαρόλες τη μία μέσα στην άλλη και κρεμάστε τα μικρά τηγάνια σε πρακτικές ράβδους. Το σημαντικό είναι να βρείτε όλους εκείνους τους τρόπους που θα δώσουν την ψευδαίσθηση των παραπάνω τετραγωνικών και θα σας βολέψουν στην καθημερινότητα.

5.  Καλάθι με φρούτα

Για το τέλος σας αφήσαμε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, που μπορεί να μη βρίσκεται σε πολλούς πάγκους, αλλά σας προτείνουμε να το βάλετε σε στρατηγικό σημείο της κουζίνας σας, καθώς αξίζει τον χώρο που καταλαμβάνει. Και αυτό δεν είναι άλλο από το καλάθι με τα φρούτα και λαχανικά της εποχής.

Βάλτε λοιπόν σε αυτό οτιδήποτε δε χρειάζεται ψυγείο και φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά το περιεχόμενό του. Τα φρούτα και τα λαχανικά εξάλλου είναι γνωστά για τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν και η ενέργεια που δίνουν είναι σημαντική για κάθε μέρα. Υιοθετήστε αυτήν την υγιεινή συνήθεια και κάντε καλό στον οργανισμό σας.

Αν φτάσατε ως εδώ, είδατε όλα εκείνα τα πράγματα που ναι μεν πιάνουν χώρο σε μία κουζίνα, αλλά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία της. Εμείς σας συμβουλεύουμε να τολμήσετε να πειραματιστείτε και να δώσετε στο συγκεκριμένο δωμάτιο αέρα ανανέωσης και τον προσωπικό σας χαρακτήρα!

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.