5 εύκολοι και οικονομικοί τρόποι να μειώσετε τη χρήση πλαστικού

0

Το πρόβλημα της ρύπανσης των υδάτων είναι πιο σοβαρό από ποτέ. Ερευνητές έχουν βρει μικροσκοπικά κομμάτια από το τα πλαστικά σκουπίδια που καταλήγουν καθημερινά στις θάλασσες και τους ωκεανούς μέσα σε ψάρια. Τι σημαίνει αυτό; Καταλήγουν έτσι στον δικό μας οργανισμό. Αυτό που μπορούμε άμεσα να κάνουμε, είναι να μειώσουμε την χρήση πλαστικού. Ορίστε μερικοί εύκολοι τρόποι να το κάνουμε.

Μειώστε την χρήση πλαστικών σακούλων

Εάν και το περιβαλλοντικό τέλος βοήθησε αρκετά να μπει τέλος στην υπερβολική χρήση της πλαστικής σακούλας, ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Σταματήστε να αγοράζετε πλαστικές σακούλες. Αντ’ αυτού, να έχετε πάντα μαζί σας διπλωμένη μία πάνινη τσάντα. Εκτός από το ότι βοηθάτε πολύ το περιβάλλον, θα είστε και πιο …στυλάτη.

Σταματήστε να αγοράζετε μπουκάλια νερού

Εάν προτιμάτε να πίνετε εμφιαλωμένο νερό, προμηθευτείτε ένα φίλτρο νερού. Είναι οικονομικά και θα σας χαρίζουν χιλιάδες λίτρα καθαρού νερού. Επίσης, όταν τρώτε έξω, ζητήστε να σας φέρουν νερό βρύσης και όχι εμφιαλωμένο. Στις βόλτες σας, να έχετε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερού με παγάκια μέσα αντί να αγοράζετε κάθε φορά από το περίπτερο. Τα πλαστικά μπουκάλια (ειδικά τα καπάκια τους) κάνουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια, να διαβρωθούν από το περιβάλλον. Επίσης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, το πλαστικό μπορεί πολύ εύκολα μέσω της αλυσίδας της φύσης να καταλήξει στο δικό σας στομάχι.

Πείτε όχι στα πλαστικά καλαμάκια

Πλέον έχουμε δει σε πολλά καφέ να μας δίνουν με τον freddo espresso βιοδιασπώμενα καλαμάκια. Είναι μία καλή εναλλακτική για να μην χρησιμοποιούμε καλαμάκια από πλαστικό, που επιβαρύνουν τόσο πολύ το περιβάλλον. Η κατασκευή τους απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας και νερού ενώ αφού πεταχτούν μολύνουν τις θάλασσες. Ακόμη, μπορούν να αποβούν θανάσιμα για πολλά μικρά ζώα της θάλασσας, όπως οι χελώνες. Εάν δεν βρίσκετε βιοδιασπώμενα ή άλλη εναλλακτική όπως μακαρόνια, μην πάρετε καθόλου καλαμάκι. Ας το παραδεχτούμε. Δεν είμαστε νήπια, δεν τα χρειαζόμαστε.

Μην αγοράζετε ξυραφάκια μίας χρήσης

Η εναλλακτική εδώ είναι πανεύκολη και οικονομική. Πάρτε ξυραφάκια πολλών χρήσεων, είναι πιο ποιοτικά και σε μακροχρόνιο επίπεδο θα σας κοστίσουν λιγότερο. Ακόμη καλύτερα, αγοράστε ξυριστική μηχανή ή αναζητήστε εναλλακτικούς τρόπους να αποτριχώνεστε. Το ξυραφάκι έτσι και αλλιώς ερεθίζει το δέρμα και οι τρίχες θα μακρύνουν πολύ σύντομα.

Αγοράστε «χύμα» προϊόντα

Θα κάνουμε μία βόλτα στην αγαπημένη μας λαϊκή. Εκεί, θα βρούμε σε πολύ οικονομικότερες τιμές «χύμα» τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, ζάχαρη, καρυκεύματα και πολλά άλλα. Έτσι, θα μειώσουμε την χρήση πλαστικών συστατικών και θα ελαφρύνουμε ταυτόχρονα και την τσέπη μας. Ζητήστε χάρτινη σακούλα, ή πάρτε μαζί σας επαναχρησιμοποιήσιμες. Επίσης, καθώς μπορείτε να αγοράζετε έτσι μεγαλύτερες ποσότητες, θα χρειαστεί να αγοράζετε κάποιες τροφές λιγότερο συχνά.

Φυσικά, δεν αρκεί μόνο η δική μας δράση. Το πλαστικό χρησιμοποιείται σε τεράστιες ποσότητες από τις εταιρίες στα εργοστάσια, σε τέτοιο σημείο που ακόμη και 1% μείωση της χρήσης του, θα έκανε πολύ μεγαλύτερη διαφορά από την δική μας εξατομικευμένη προσπάθεια. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παγκοσμίως ασκούν πίεση στις εταιρίες να μειώσουν την χρήση πλαστικού και να βρουν εναλλακτικά υλικά. Πολλά brands έχουν ήδη κάνει την διαφορά.

Η ΙΚΕΑ μειώνει σημαντικά την χρήση πλαστικού 

Ο όμιλος ΙΚΕΑ, μπαίνει δυναμικά στην λίστα των εταιριών που κάνουν τα πρώτα βήματα στην μείωση του πλαστικού. Βασικός στόχος της εταιρείας, μέχρι το 2030, είναι όλο το πλαστικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των προϊόντων ΙΚΕΑ να προέρχεται από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά. Έτσι η ΙΚΕΑ, καταργεί τα πλαστικά μιας χρήσης, τόσο από τις συλλογές της όσο και από τα Εστιατόρια ΙΚΕΑ, τα ΙΚΕΑ Café και τα IKEA Bistro εντός των καταστημάτων.

Με πρώτο βήμα τις συλλογές των προϊόντων της, η ΙΚΕΑ καταργεί τα πλαστικά μιας χρήσης και τα αντικαθιστά με νέα, κατασκευασμένα από ανανεώσιμα υλικά. Tα πλαστικά καλαμάκια αντικαταστάθηκαν από τα καλαμάκια FÖRNYANDE από ανακυκλώσιμο υλικό. Πλέον μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας με έναν βιώσιμο τρόπο, γνωρίζοντας ότι τα καλαμάκια είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο χαρτί! Ακόμη, οι πλαστικές σακούλες απορριμμάτων αποσύρθηκαν και ετοιμάζονται οι νέες, που θα τις αντικαταστήσουν, από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Mια σειρά νέων συσκευασιών που έχει στόχο να καταργήσει για πάντα τα αναλώσιμα πλαστικά μιας χρήσης, έφτασε και στα Εστιατόρια ΙΚΕΑ, τα ΙΚΕΑ Café αλλά και τα IKEA Bistro εντός των καταστημάτων. Τα ποτήρια και τα πιάτα αντικαθίστανται με αναλώσιμα που τα υλικά τους προέρχονται από 100% βιώσιμες πηγές. Επιπλέον, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν ανακυκλώσιμα πιρούνια, κουτάλια και μαχαίρια κατασκευασμένα από ξύλο υπεύθυνης προέλευσης. Παράλληλα, τα νέα καλαμάκια στα Εστιατόρια ΙΚΕΑ, τα ΙΚΕΑ Café και τα IKEA Bistro είναι φτιαγμένα από χαρτί, από δάση με υπεύθυνη διαχείριση και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τη συλλογή της ΙΚΕΑ και για το σπίτι σας.

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.