5 υλικά που έχουμε όλοι στη κουζίνα μας και ωφελούν τα φυτά μας!

0

Πολλές από εμάς παραβλέπουμε τα υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας και ωλούν τα φυτά και τον κήπο μας. Από το κατακάθι του καφέ έως τις φλούδες της μπανάνας, οι ουσίες που συχνά πετάμε μπορούν να εξυπηρετήσουν διττό σκοπό, ενισχύοντας την ανάπτυξη των φυτών και μειώνοντας παράλληλα τα οικιακά απορρίμματα. Είτε είσαι έμπειρη στην κηπουρική είτε αρχάρια που θέλει να πρασινίσει το μπαλκόνι της, αυτά τα υλικά που έχεις στη κουζίνα σου και συνήθως τα πετάς, είναι είναι όλα όσα χρειάζονται τα φυτά σου.

Καφές: Φυσικό λίπασμα

Ένα κοινό απόβλητο από την πρωινή σας ρουτίνα, τα κατακάθια καφέ είναι πλούσια σε άζωτο, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών. Το κατακάθι καφέ γύρω από τα φυτά στον κήπο σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του εδάφους προσθέτοντας οργανική ύλη και βελτιώνοντας την αποστράγγιση και την κατακράτηση νερού. Αυτό το συστατικό λειτουργεί καλύτερα για φυτά που ευδοκιμούν σε όξινο έδαφος, όπως οι αζαλέες, τα τριαντάφυλλα και τα βατόμουρα.

Τσόφλια αυγών: Ενίσχυση ασβεστίου

Τα τσόφλια αυγών είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη δομική ανάπτυξη των φυτών. Τα θρυμματισμένα τσόφλια αυγών μπορούν να προστεθούν απευθείας στο χώμα για να αποφευχθεί η σήψη στις ντομάτες και τις πιπεριές. Η αμμώδης υφή τους αποτρέπει επίσης τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια από το να τσιμπολογούν τρυφερά φύλλα και μίσχους.

Μπανανόφλουδες: Συμπλήρωμα καλίου

Μην πετάτε τις μπανανόφλουδες! Αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των φυτών, βοηθώντας στην πρόσληψη νερού και την ενεργοποίηση των ενζύμων. Το να κόβετε τις φλούδες της μπανάνας και να τις θάβετε κοντά στις ρίζες των φυτών σας, θα απελευθερώσετε σιγά σιγά κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, προωθώντας τη συνολική ανάπτυξη των λουλουδιών.

Νερό Μαγειρικής: Επαναχρησιμοποιημένο Θρεπτικό Νερό

Αφού βράσετε τα λαχανικά σας, αφήστε το νερό να κρυώσει και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τα φυτά σας. Αυτό το νερό περιέχει ίχνη θρεπτικών συστατικών από τα λαχανικά, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως ήπιο λίπασμα. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι ανάλατο, καθώς το αλάτι μπορεί να είναι επιβλαβές για τα φυτά.

Ξύδι: Φυσικό Ζιζανιοκτόνο

Ένα διάλυμα με ξύδι και νερό μπορεί να είναι ένας ασφαλής, μη τοξικός τρόπος για την καταπολέμηση των ζουζουνιών στον κήπο σας. Ψεκάστε απευθείας στα φύλλα των φυτών. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ηλιόλουστες περιοχές, όπου το ξύδι δρα πιο γρήγορα.

Share it!

Γράψε το δικό σου Σχόλιο!