Ένας τοίχος έπεσε! Αυτός του μπάνιου

0

Όταν η κουζίνα ενώθηκε με το σαλόνι διαμορφώνοντας έναν ενιαίο χώρο η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από αρχιτέκτονες και ενοίκους. Άραγε θα γίνει το ίδιο με την τάση που ξεπηδά από το design των ξενοδοχείωνκαι θέλει το μπάνιο να καταργείται ως ξεχωριστός χώρος και να ενώνεται με την κρεβατοκάμαρα ή ακόμα και το σαλόνι;

Το «άνοιγμα» των χώρων και διαμόρφωση τους βάσει της διάταξης loft δεν θα μπορούσε να περιοριστεί και έτσι επεκτάθηκε και στον κατά βάση, privé χώρο του μπάνιου. Έτσι, οι τοίχοι έπεσαν ή αντικαταστάθηκαν με τζάμι, η ντουζιέρα έγινε μέρος της κρεβατοκάμαρας είτε στη «σεμνή» της εκδοχή, με κουρτίνες ή στόρια, είτε στην «τολμηρή»εκδοχή της μόνο με τζάμι. Ξαφνικά το μπάνιο πετάει την ταμπέλα της πρακτικότητας και μεταμορφώνεται σε ένα ανοιχτό spa.

Πως έγινε η αρχή; Αλυσίδες ξενοδοχείων που ξεχωρίζουν για το πολύ μοντέρνο design – συχνά και για την πολυτέλεια – των εσωτερικών τους χώρων άρχισαν να ενοποιούν το μπάνιο με το υπόλοιπο δωμάτιο.

Έτσι, η αλυσίδα των ξενοδοχείων Standard που εδρεύει στη Νέα Υόρκη έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τους γυάλινους τοίχους των δωματίωνενσωμάτωσαν τη μπανιέρα μέσα στο χώρο. Σίγουρα όχι το δωμάτιο που θα μοιραζόσουν με ένα συνάδερφο σου κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού, αλλά σίγουρα ιδανικό για μήνα του μέλιτος ή γενικά, για «μέλωμα»…εξάλλου ένα παρόμοιο δωμάτιο είχε κλείσει ο σεξομανής ήρωας του «Shame» που υποδυόταν ο Michael Fassbender.

Κι όμως, ο παραλληλισμός δεν είναι τυχαίος. Αρχιτέκτονες που προτείνουν τη συγκεκριμένη διαμόρφωση χώρου ισχυρίζονται πως ένα από τα ταμπού που προσπαθούν να σπάσουν είναι η αντίληψη του μπάνιου ως χώρος αυστηρά προσωπικός. Η τουαλέτα αποτελεί το χώρο που ένα ζευγάρι δυσκολεύεται περισσότερο να μοιραστεί, ειδικά στην αρχή της συγκατοίκησης. Το μπάνιο δεν είναι άλλωστε και ο χώρος στον οποίο καταφεύγει ο ένας από τους δύο όταν κορυφώνεται ένας τσακωμός; Με το γύρισμα ενός κλειδιού το ένα μέλος του ζευγαριού απομονώνεται από το άλλο. Για να μην ξεχάσουμε και το κλισέ, των ελληνικών ταινιών, με την εξορία του συζύγου στη μπανιέρα, αγκαλιά με ένα μαξιλάρι!

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.