Επισκεφθήκαμε το Lechuza Concept Store & Cafe και μάθαμε τα πάντα για τα φυτά μας!

0

Τις αυτοποτιζόμενες γλάστρες της Lechuza φυσικά και τις γνωρίζετε, καθώς έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές σε αυτές και στο πως λειτουργούν, ενώ ορισμένοι τυχεροί και ορισμένες τυχερές από εσάς κέρδισαν μια στο μεγάλο διαγωνισμό μας!

Ξέρατε, όμως, ότι μπορείτε να τις δείτε όλες από κοντά στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Lechuza Concept Store & Cafe, στην Κηφισιά, όπου μπορείτε να απολαύσετε και το καφεδάκι σας ή ένα snack; Εμείς πήγαμε και τις είδαμε… όλες!

Εκεί μας υποδέχθηκαν οι άνθρωποι της Lechuza που μας εξήγησαν από πρώτο χέρι (γιατί άλλο να τα διαβάζεις και άλλο να τα βλέπεις live) πως λειτουργεί το έξυπνο σύστημα ποτίσματός τους αλλά και μας έδωσαν χρήσιμα tips για τα φυτά μας!

lechuza (3) (Large)

Coolhome: Σε τι διαφέρουν οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες LECHUZA από τις υπόλοιπες γλάστρες;

Οι γλάστρες της Lechuza είναι εξαιρετικά ανθεκτικές, ακόμη κι αν σας πέσουν κάτω, αντέχουν την υπεριώδη ακτινοβολία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, χειμώνα ή καλοκαίρι, ενώ κατασκευάζονται από ποιοτικά υλικά στη Γερμανία. Είναι 100% ανακυκλώσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους άνετα. Το περίσσιο νερό της βροχής εκρέει, ενώ η δεξαμενή νερού παραμένη γεμάτη για να φροντίζει τα φυτά σας.

Coolhome: Πώς λειτουργεί το σύστημα αυτοποτισμού;

Οι γλάστρες με το σύστημα αυτό διαθέτουν ένα δείκτης στάθμης νερού που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του ποτίσματος. Στη βάση του δοχείου υπάρχει μια δεξαμενή νερού με διαχωριστικό και μια τάπα αποστράγγισης, την οποία αφαιρείτε αν η γλάστρα είναι σε εξωτερικό χώρο ώστε να εκρέει το περίσσιο νερό της βροχής. Τοποθετήστε το σετ αυτοποτισμού LECHUZA στην γλάστρα ή στο εσωτερικό αφαιρούμενο δοχείο και προσθέστε μια στρώση πάχους περ. ένα δάχτυλο LECHUZA-PON (περιλαμβάνεται στο σετ) πάνω στη διαχωριστική βάση, για αποστράγγιση. Τοποθετήστε λίγο χώμα, φυτέψτε το επιθυμητό φυτό με τη ρίζα του και γεμίστε και το υπόλοιπο δοχείο με χώμα. Πιέστε καλά το χώμα.

Κατά τους πρώτους 3 μήνες ποτίζετε το φυτό από πάνω. Μετά από περίπου 3 μήνες (ανάλογα με το μέγεθος των ριζών και το φυτό) οι ρίζες του φυτού σας θα έχουν μεγαλώσει αρκετά, ώστε να φτάνουν να τροφοδοτηθούν αυτόνομα με νερό από την δεξαμενη. Τότε, γεμίστε την δεξαμενή νερού μέχρι την ένδειξη «max». Όταν ο δείκτης δείξει «min.» μην γεμίσετε αμέσως ξανά την δεξαμενή. Αφήστε το φυτό σας για λίγες μέρες απότιστο (φάση ξηρασίας) και κατόπιν μπορείτε να ξαναγεμίστε την δεξαμενή σας ως πάνω. 

lechuza (2) (Large)

Coolhome: Μπορεί το σύστημα αυτοποτισμού LECHUZA να χρησιμοποιηθεί για όλα τα φυτά;

Ουσιαστικά, κάθε είδος φυτού που καλλιεργείται στη γη είναι κατάλληλο για το σύστημα αυτοποτισμού LECHUZA.

Coolhome: Σε τι υπόστρωμα μπορώ να φυτέψω;

Σε όλες τις αυτοποτιζόμενες γλάστρες LECHUZA μπορεί να τοποθετηθεί συνηθισμένο φυτόχωμα.
Εναλλακτικά (στο συνηθισμένο φυτόχωμα) διατίθενται τα δύο είδη υποστρώματος LECHUZA-PON και LECHUZA-TERRAPON.

Coolhome: Τι είναι το LECHUZA-PON;

Το αμιγώς ορυκτό υπόστρωμα φυτών ως εναλλακτική για το χώμα.Το στερεό υπόστρωμα φύτευσης LECHUZA-PON έχει άριστες ιδιότητες για τα φυτά και αποτελεί ιδανική εναλλακτική επιλογή, σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί οργανικό χώμα. Το LECHUZA-PON είναι ανόργανο και συνεπώς σχεδόν αποστειρωμένο.

Το LECHUZA-PON αποτελείται από ελαφρόπετρα, ζεόλιθο, λάβα και είναι εργοστασιακά εμπλουτισμένο με ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης NPK (15-9-9+3, 3g/L), το οποίο παρέχει στα φυτά σας θρεπτικά συστατικά έως και 12 μήνες.Χάρη στην καλή ρυθμιστική ικανότητα του LECHUZA-PON αποφεύγονται τα κοινά λάθη λίπανσης. Θρεπτικά συστατικά, καθώς και υπερβολικές δόσεις λιπάσματος αποθηκεύονται και αποδεσμεύονται σταδιακά για το φυτό.

lechuza (9)

Coolhome: Είναι απαραίτητη η επιπρόσθετη αγορά LECHUZA-PON, όταν χρησιμοποιείται το σύστημα αυτοποτισμού LECHUZA;

Μαζί με κάθε σύστημα αυτοποτισμού LECHUZA λαμβάνετε επαρκή ποσότητα LECHUZA-PON για την γλάστρα σας, για να την χρησιμοποιήσετε ως στρώση αποστράγγισης. Πρόσθετο LECHUZA-PON
χρειάζεστε μόνο σε περίπτωση αλλαγής γλάστρας του φυτού σας ή αλλαγής χώματος ή αν θέλετε να φυτέψετε το φυτό σας μόνο σε LECHUZA-PON.

Coolhome: Τι είναι το LECHUZA-TERRAPON;

Νέο υπόστρωμα από χούμο και ορυκτά συστατικά αντί για χώμα.Το νέο ειδικό υπόστρωμα LECHUZA-TERRAPON συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του οργανικού χούμου με ορυκτά συστατικά.
Το LECHUZA-TERRAPON είναι ιδανικό για τη φύτευση σε αυτοποτιζόμενες γλάστρες LECHUZA στον κήπο σας.

Φυσικά το LECHUZA-TERRAPON μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εσωτερικούς χώρους.
Το LECHUZA-TERRAPON παρασκευάζεται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στην επαγγελματική κηπουρική. Πρόκειται για ελαφρόπετρες, σπασμένη διογκωμένη άργιλο και ένα δραστικό συνδυασμό λιπασμάτων.

Το ποσοστό φρέσκιας φυσικής αργίλου λειτουργεί ως φυσικός συσσωρευτής νερού και θρεπτικών συστατικών και επιτρέπει το ομοιόμορφο πότισμα των φυτών. Έτσι αποφεύγονται μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ περιόδων ξηρασίας και υγρασίας.

lechuza (8)

Coolhome: Που χρησιμοποιείται το υπόστρωμα LECHUZA-ΤΕRRAPON;

Το LECHUZA-TERRAPON είναι ιδανικό για τη φύτευση σε αυτοποτιζόμενες γλάστρες LECHUZA στον κήπο σας. Φυσικά το LECHUZA-TERRAPON μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εσωτερικούς χώρους. Το ποσοστό φρέσκιας φυσικής αργίλου λειτουργεί ως φυσικός συσσωρευτής νερού και θρεπτικών συστατικών και επιτρέπει το ομοιόμορφο πότισμα των φυτών. Έτσι αποφεύγονται μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ περιόδων ξηρασίας και υγρασίας.

Οδηγίες φύτευσης και ποτίσματος

Φύτευση

  • Καλύψτε εντελώς την διαχωριστική βάση με τους παρεχόμενους κόκκους LECHUZA-PON.
  • Τοποθετήστε φυτόχωμα πάνω από την στρώση LECHUZA-PON.
  • Τοποθετήστε το φυτό και γεμίστε την γλάστρα με χώμα.

Φάση ποτίσματος

Τις επόμενες 12 εβδομάδες ποτίζετε το φυτό κανονικά από πάνω, ρίχνοντας το νερό απευθείας στο χώμα. Για φυτά που εξαπλώνουν γρήγορα ρίζες,
όπως π.χ. φυτά του μπαλκονιού, μειώστε τη φάση ποτίσματος σε περ. 3 εβδομάδες.

Φάση αυτοποτισμού και φάση ξηρασίας

Από εδώ και πέρα γεμίζετε σε κάθε διαδικασία ποτίσματος την δεξαμενή νερού από την θυρίδα πλήρωσης, μέχρι ο δείκτης της στάθμης νερού να φτάσει στην ένδειξη «max.». Έτσι, το φυτό σας θα αρχίσει να ποτίζεται μόνο του χάρη στο σύστημα LECHUZA.

Όταν ο δείκτης στάθμης νερού φτάσει στην ένδειξη «min.», ξεκινάει η φάση ξηρασίας, η οποία διαρκεί 2–10 ημέρες. Μετά από κάθε φάση ξηρασίας γεμίστε ξανά την δεξαμενή νερού από την θυρίδα πλήρωσης μέχρι την ένδειξη «max.».

lechuza (7)

Πώς μεταφυτεύω το γεώφυτό μου σε υπόστρωμα LECHUZA-PON;

Είναι πολύ απλό: Βγάλτε το φυτό σας από το χώμα, χαλαρώστε προσεκτικά το χώμα γύρω από τις ρίζες και τινάξτε τες, ώστε να φύγει το περισσότερο χώμα. Αφού τοποθετήσετε το σύστημα αυτοποτισμού
στην γλάστρα LECHUZA, προσθέστε ένα δάχτυλο LECHUZA-PON για αποστράγγιση. Τώρα τοποθετήστε το φυτό σας στη γλάστρα και γεμίστε το με LECHUZA-PON. Ανακινήστε ελαφρώς και συμπιέστε το υπόστρωμα, ώστε να αυξηθεί η πυκνότητά του, και ενδεχ. συμπληρώστε κι άλλο LECHUZA-PON.

Θα πρέπει οι ψηλές γλάστρες LECHUZA να γεμίζουν μέχρι πάνω με χώμα;

Για τις ψηλές γλάστρες η LECHUZA προσφέρει ένα εσωτερικό αφαιρούμενο δοχείο, ώστε να μην χρειάζεται να γεμίσετε ολόκληρη την γλάστρα. Το εσωτερικό αφαιρούμενο δοχείο είναι εξοπλισμένο με πρακτικές, βυθιζόμενες λαβές και σας επιτρέπει επιπλέον την άνετη αλλαγή φυτών.

lechuza (5)

Τι είναι η φάση ριζώματος, πόσο διαρκεί και πότε ολοκληρώνεται;

Η φάση ριζώματος ολοκληρώνεται, όταν οι ρίζες του φυτού σας φτάσουν στην δεξαμενή νερού, ώστε να μπορεί να ποτίζεται το φυτό μόνο του. Η διάρκεια της φάσης αυτής εξαρτάται από την ανάπτυξη του φυτού σας, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τη θέση της γλάστρας, την εποχή του χρόνου, το είδος του φυτού και το μέγεθος της γλάστρας.

Πώς καταλαβαίνω κάθε πότε πρέπει να ποτίζω το φυτό κατά τη φάση ριζώματος;

Ελέγξτε την υγρασία στο φυτόχωμα ή τους κόκκους LECHUZA-PON λίγο κάτω από την επιφάνεια και ποτίστε, αν οι κόκκοι είναι στεγνοί.

Τι είναι η φάση ξηρασίας;

Η φάση ξηρασίας είναι μια φάση χωρίς πότισμα, η οποία είναι απαραίτητη για το φυτό σας. Αν η βελόνα ένδειξης φτάσει στο «min.», η δεξαμενή νερού έχει αδειάσει, αλλά ακόμη υπάρχει αρκετή υγρασία. Δεν απαιτείται άμεσα εκ νέου γέμισμα της δεξαμενής με νερό. Συνιστούμε μια φάση ξηρασίας 2–10 ημερών. Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη ανάλογα με το φυτό και τη θέση της γλάστρας και την εποχή του χρόνου. Μετά από αυτήν τη σύντομη φάση «ξηρασίας» μπορείτε να ξαναγεμίσετε την δεξαμενή.

lechuza (6)

Πώς χρησιμοποιώ λίπασμα για τα φυτά σε LECHUZA;

Για τη λίπανση των φυτών σε LECHUZA, προσθέστε στο νερό σε κάθε δεύτερο γέμισμα της δεξαμενής, υγρό λίπασμα του εμπορίου σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του. Το λίπασμα κατανέμεται καλύτερα, αν το φυτόχωμα εμποτίζεται περιστασιακά με καθαρό νερό από πάνω.

Τις γλάστρες Lechuza θα βρείτε στο Lechuza Concept Store & Cafe, που στεγάζεται στο Playmobil FunPark, Αμαλιάδος 4 και Καλαβρύτων στην Κηφισιά, τηλ. 210-8000018, www.lechuza.com

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.