Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που προσφέρει άνεση και ζεστασιά. Φτιάχνεται με καραμελωμένα κρεμμύδια και ζωμό βοδινού, καλυμμένη με τυρί και κρουτόν.
Υλικά:
- 6 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλ. λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζωμός βοδινού
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 μπαγκέτα, κομμένη σε φέτες και φρυγανισμένη
- 200 γρ. τυρί Gruyère, τριμμένο
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και προσθέστε τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη.
- Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν, περίπου 30-40 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα.
- Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί.
- Προσθέστε τον ζωμό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήστε τη σούπα να βράσει για 20 λεπτά.
- Σερβίρετε τη σούπα σε ατομικά μπολ, τοποθετήστε από πάνω μια φέτα μπαγκέτας και πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί.
- Ψήστε τα μπολ στο γκριλ μέχρι να λιώσει και να χρυσίσει το τυρί.
Καλή απόλαυση!